MLADIĆ SA KORONOM NA VEŠTAČKIM PLUĆIMA: U KBC "Bežanijska kosa" jedinstvena metoda lečenja kod pacijenta kome ni respirator nije pomogao

B. Radivojević

07. 11. 2021. u 11:00

U KLINIČKO-bolničkom centru "Bežanijska kosa" prvi put je pacijent sa teškim oblikom korone priključen na veštačka pluća. Doktorka Marija Zdravković, direktor KBC, otkrila je za "Novosti", da je tzv. EKMO procedura primenjena kod pacijenta rođenog 1990. godine. Postupak je uspešno završen oko 23 sata u petak, a mladić kojem nije pomagao ni respirator, sada ima saturaciju 99.

МЛАДИЋ СА КОРОНОМ НА ВЕШТАЧКИМ ПЛУЋИМА: У КБЦ Бежанијска коса јединствена метода лечења код пацијента коме ни респиратор није помогао

Ekipa stručnjaka KBC "Bežanijska kosa" koja je obavila poduhvat / Privatna arhiva

Pacijent je prvo lečen od kovida u jednoj bolnici u unutrašnjosti, ali nije reagovao na terapiju. U KBC "Bežanijska kosa" prebačen je pre 12 dana. Doktorka Zdravković kaže da je bolest napredovala i pored jake biološke terapije, a ni sa respiratorom kod ovog pacijenta, zbog velikih oštećenja pluća, nisu mogli da postignu saturaciju iznad 80.

- Pacijent nije vakcinisan i ima neurološku bolest što sigurno otežava borbu sa kovidom - priča dr Zdravković. - I pored svega došli smo u situaciju da više ne možemo da mu pomognemo i EKMO je bio jedina opcija. Poboljšanje smo vrlo brzo videli, ali još ne znamo kakav dalji tok bolesti možemo da očekujemo. Kovid nas je toliko puta iznenadio da ne bismo smeli da budemo niti pesimisti, niti preveliki optimisti. Sreća je da je ovaj mladić imao dobre hemodinamske parametre, jer u suprotnom ne bi bio kandidat za EKMO.

Prema rečima dr Zdravković, veštačka pluća su privremeni aparat na kojem pacijent može da bude mesec dana. Time se zapravo kupuje vreme da se leče pluća pacijenta.

Na EKMO se u principu prebacuju intubirani pacijenti, kada se uvidi da respirator radi bezuspešno, a pacijent i pored toga ne dobija dovoljno kiseonika. Uslov je da oboleli ima stabilan puls i srčanu frekvenciju.

- Ja sam prvi put videla ovakav aparat pre pet godina na edukaciji u Nemačkoj, i od tada radimo na tome da proceduru primenimo i u našoj ustanovi - kaže dr Zdravković. - EKMO se primenjuje kod pacijenata sa kovidom jedino u Sremskoj Kamenici, i ja sam tamo slala naše doktore i medicinske sestre na edukaciju.

Tim KBC "Bežanijska kosa" koji je primenio EKMO, u proseku, ima 35 godina. Čine ga dr Slobodan Klašnja, kardiolog, Nivica Nikolić, anesteziolog, Višeslav Popadić, specijalizant na kardiologiji. U proceduri su učestvovali i anesteziolog Marija Milenković, vaskularni hirurg, hirurg Bogdan Crnokrak i grudni hirurg Zoran Spasić, kao i pulmolog Milica Brajković. Izbor antibiotika koordinirao je klinički farmakolog prof. Zoran Todorović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, a celu proceduru su asistirale i pratile iskusne i posvećene medicinske sestre i tehničari.

Dr Marija Zdravković / Foto Vojislav Danilov

Iako mladi, doktorka Zdravković kaže da su svi vrlo edukovani i stručni:

- Pomogli su nam profesor dr Dejan Marković iz Centra za anesteziju i reanimaciju UKCS, profesor dr Jovan Matijašević iz Klinike za urgentnu pulmologiju u Sremskoj Kamenici i perfuzer Slavko Kulić iz UKCS - objašnjava doktorka Zdravković. - Tu je bio ceo naš tim anestiziologa, grudnih hirurga, pulmologa, vaskularni hirurg... Ova metoda je modifikacija za pacijente obolele od korone kod kojih smo iscrpili sve mogućnosti, i nemaju više nijedan vid lečenja koji bi mogao da se primeni.

Doktorka Zdravković kaže da inicijativa za primenu EKMO tehnike jeste krenula sa "Bežanijske kose", ali da bez pomoći koju su dobili od Ministarstva zdravlja ne bi mogli da je realizuju.

- EKMO je u terapiji veoma važna metoda i inače van kovida, može da se primenjuje kod pacijenata sa najtežim infarktom - kaže dr Zdravković.

KISEONIK KROZ VENU

EKMO je zapravo ekstrakorporalna membranska oksigenacija, laički rečeno neka vrsta vantelesnog "respiratora" koji ubacuje kiseonik u krv. Razlika je što pacijent nije intubiran kao na respiratoru, nego se priključuje na aparat preko dve kanile koje se postavljaju u vene. Na taj način se izvuče sva krv pre nego što dođe u pluća, provuče se kroz membranu aparata, i tako se obezbeđuje odgovarajuća oksigenacija, odnosno snabdevanje kiseonikom. Priključivanje obolelog na veštačka pluća zahteva timski rad, četiri lekara i bar dve medicinske sestre.

NAJTEŽE SLIKE KOD NEVAKCINISANIH

KBC "Bežanijska kosa" je puna, a direktorka Marija Zdravković kaže da je 90 odsto pacijenata sa najtežom formom kovida, koji su na intenzivnoj nezi, nevakcinisano.

- U intenzivnoj bukvalno nemamo nijedno slobodno mesto - kaže dr Zdravković. - Svakodnevno primamo orgoman broj novih pacijenata, čim otpustimo izlečene. Jedini naš apel, svih lekara i sestara u ovoj ustanovi je: vakcinišite se.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024