AKADEMIKA MANJE, A SVE SU STARIJI: Na izborima u SANU odeljenja društvenih i medicinskih nauka nisu dobila pojačanje

Lj. BEGENIŠIĆ

06. 11. 2021. u 11:00

BILO bi dobro da je izborna skupština Srpske akademija nauka i umetnosti izabrala veći broj novih akademika, jer SANU sada ima minimalan broj članova i to nije ohrabrujuća vest. Takođe, valjalo bi i da je članstvo podmlađeno. Međutim, ishod glasanja je bio takav da se to nije ostvarilo.

АКАДЕМИКА МАЊЕ, А СВЕ СУ СТАРИЈИ: На изборима у САНУ одељења друштвених и медицинских наука нису добила појачање

Foto N. Skenderija

Ovo je, za "Novosti", izjavio akademik Radomir N. Saičić, predsednik Izborne komisije SANU koja je više od tri sata brojala glasove na izbornoj skupštini, održanoj u četvrtak. Glasala su 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih, a na listi su bila 54 kandididata - 36 za dopisne, 13 za redovne i pet za inostrane članove.

- Glasove smo brojali nekoliko puta, kako se ne bi dogodila neka greška - kaže akademik Saičić.

Među 13 novih akademika nema nijednog sa Odeljenja društvenih nauka i Odeljenja medicinskih nauka. Akademik Saičić ističe da je šteta što se Odeljenje društvenih nauka nije obnovilo, te da će zbog toga otežano funkcionisati, dok je Odeljenje medicinskih nauka znatno brojnije, pa to što nisu primljeni novi članovi neće ugroziti njegov rad.

Razlika između ova dva odeljenja je što na odeljenju medicinskih nauka ima 24 člana, dok kod "društvenjaka" ima svega sedam članova.

- U pitanje je doveden opstanak našeg odeljenja - kaže akademik Časlav Ocić i navodi da sekretar Odeljenja društvenih nauka Kosta Čavoški treba da podnese ostavku.

Ocić, takođe, traži i neopozivu ostavku Izvršnog odbora SANU na čelu sa predsednikom Vladimirom Kostićem.

- Namerno se uništavaju humanističke, identitetske nauke, jer na naše odeljenje nije izabran niko, a na Odeljenje za istoriju izabran je samo jedan novi član - kaže Ocić, uz ocenu da je akademija u dubokoj krizi, te da treba formirati posebno telo koje bi se bavilo uzrocima krize u koju je SANU zapala.

A nakon završenog glasanja, prilikom koga je na šest odeljenja izabrano 12 redovnih, 13 dopisnih i pet inostranih članova, predsednik SANU Vladimir Kostić izjavio je da će o svojoj daljoj ulozi obevestiti javost u ponedeljak. On, međutim, nije pojasnio na šta je mislio, ali, kako se moglo čuti, on nije zadovoljan rezultatima izbora.

Slična situacija bila je i nakon prethodnog izbornog ciklusa 2018. godine, kada je Kostić ponudio ostavku, koju nije prihvatila većina članova akademije tokom izjašnjavanja odeljenja o ponuđenoj ostavci.

Inače, rukovodstvo SANU godinama upozorava na malobrojnost i ozbiljnu životnu dob članova akademije, kao i na to da je priliv novih članova bio slab. Stoga ih je ohrabrio veliki broj kandidata za ovaj izborni ciklus. Međutim, nakon glasanja jasno je da se stvari nisu promenile nabolje.

Srpska akademija nauka i umetnosti pre izborne skupštine imala je 119 članova, a to znači da na 100.000 stanovnika ima 1,8 akademika. Ti procenti u regionu znatno su viši, pa tako u Crnoj Gori taj broj iznosi 6,2 na 100.000, u Sloveniji 4,5, u Makedoniji 2,2...

Novi akademici javnosti će se, tradicionalno, predstaviti pristupnim besadama na proleće.

NIJE IZABRANA NIJEDNA ŽENA

POTPREDSEDNICA Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović smatra da SANU izborom novih akademika, među kojima nema nijedne žene, šalje lošu poruku:

- Da li to znači da nijedna obrazovana, uspešna, radna i vredna žena nije zaslužila da bude u SANU? Bilo bi dobro da se tu stvari menjaju, pre svega u svesti, da je neophodno da stvaramo jednake uslove i za žene kao i za muškarce, da mogu da budu deo tako važne institucije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a