OTKRIĆE KOJE JE ZAPANJILO NAUČNIKE: Duboko u pećini otkriveni ostaci čovekovog davnog pretka izumrlog pre 250.000 godina (FOTO)

Novosti online

05. 11. 2021. u 00:39

FOSILNI ostaci deteta ranog hominida pronađeni su u jednoj pećini u Južnoj Africi, saopštio je tim međunarodnih i južnoafričkih istraživača.

ОТКРИЋЕ КОЈЕ ЈЕ ЗАПАЊИЛО НАУЧНИКЕ: Дубоко у пећини откривени остаци човековог давног претка изумрлог пре 250.000 година (ФОТО)

Foto: EPA

Tim naučnika je saopštio da su pronađeni delovi lobanje i zuba deteta vrste Homo naledi, koja je izumrla pre gotovo 250.000 godina, a reč je o detetu koje je imalo između četiri i šest godina, prenosi AP.

Fosilni ostaci su pronađeni u udaljenom delu pećine, što sugeriše da je telo tamo stavljeno namerno, u nečemu što bi mogla biti neka vrsta grobnice.

Vrsta Homo naledi je u rodu Homo, srodna savremenoj ljudskoj vrsti Homo sapiens.

Zaključak da je Homo naledi živeo između 236.000 i 335.000 godina i da nije izumro mnogo ranije, a do koga su došli naučnici, pokazuje da je porodično stablo "Homo" raznovrsnije nego što se prvobitno mislilo.

- Homo naledi ostaje jedan od najzagonetnijih drevnih ljudskih rođaka ikada otkrivenih - rekao je profesor Li Berger sa Univerziteta u Johanesburgu. - To je očigledno primitivna vrsta, koja je postojla u vreme kada smo ranije mislili da su samo moderni ljudi u Africi. Samo njegovo prisustvo u to vreme i na ovom mestu komplikuje naše razumevanje ko je šta prvi uradio po pitanju pronalaska složenog kamenog oruđa, pa čak i ritualnih običaja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri