DRVENA ESKADRILA MOĆNA I NA STAJANCI: Tamaš i Ferenc Fodor iz Vršca od dede Karla Semajera nasledila zbirku od čak 300 maketa vazduhoplova

J. J. BALjAK

29. 10. 2021. u 14:00

VRŠČANIN Karl Semajer (1931-2015) samo je jednom leteo avionom, i to pod stare dane, a čitav život je posvetio upravo njima - vazduhoplovima.

ДРВЕНА ЕСКАДРИЛА МОЋНА И НА СТАЈАНЦИ: Тамаш и Ференц Фодор из Вршца од деде Карла Семајера наследила збирку од чак 300 макета ваздухоплова

Foto J. J. Baljak

Bio je čuveni avio-lakirer i farbao je avione za nekoliko poznatih domaćih filmova, ali je još čuveniji po gigantskoj kolekciji od čak 300 maketa jedrilica i drugih letelica koje je ručno izradio, a danas ih sa ponosom čuvaju njegovi unuci Tamaš i Ferenc Fodor.

U vitrinama porodičnog doma pomenute braće nalaze se svi tipovi vazduhoplova koji su proizvedeni u našoj zemlji od Velikog rata, do početka 21. veka, ali i drugi poznati modeli sa svetskog neba. Tu su PO-2, "fizir", "biker", "olimpija", kao i jedrilice "roda", "košava", "čavka", "mačka"... Retko ko može da se pohvali takvom "eskadrilom" - ne samo u Srbiji, pa Tamaš i Ferenc planiraju da naprave i osnuju jedinstveni porodični muzej. Uz dedine makete, kažu, biće tu još stare fotografije, novinski članci i originalni alat koji je Karl Semajer koristio pri radu.

- Deda je od drveta pravio toliko verne makete, da su im se divili i vrsni poznavaoci letelica. Izrađivao ih je isključivo ručno, bez strugova i drugih mašina, koristeći samo testere, turpije i šmirgle, što ovoj kolekciji još više daje na vrednosti. Ručno ih je i farbao, i oslikavao, a kabine za pilote pravio je od pleksiglasa, tako što ga je topio na ploči "smederevca", dok se uporedo kuvao ručak - priseća se Tamaš.

Većina budućih muzejskih eksponata napravljeno je u razmeri 1:25, a najveći primerak ima raspon krila od 165 centimetara. Reč je o jedrilici "orao", na koju je ovaj konstruktor naročito bio ponosan, jer je upravo taj model smatrao najlepšom i najgracioznijom jedrilicom ikada napravljenom.

- Dedine makete se danas nalaze širom sveta, jer ih je po narudžbini svojih pretpostavljenih u nekadašnjem veoma cenjenom Vazduhoplovno-tehničkom centru u Vršcu, gde je proveo radni vek, namenski pravio za poklanjanje viđenijim gostima. Ali, ono što je pravio za svoju dušu nije prodavao, pa nam je u amanet ostala ova zaista impresivna kolekcija, koju sada želimo da pokažemo svima - zaključuje Ferenc.

"LjUBAV I MODA", PA SMOKI I BATA

ČUVENA scena u kultnom filmu "Ljubav i moda", u kojoj Čkalja leti jedrilicom marke "mačka" (koja se proizvodila u Vazduhoplovno-tehničkom centru u Vršcu), specifična je i zbog neobične šare ove letelice, koju je oslikao upravo Karl Semajer.

Takođe, ovaj Vrščanin je farbao i avione za potrebe snimanja kultnog filma "Partizanska eskadrila".

"PREMIJERA"

SEMAJER je imao veliko strahopoštovanje prema letelicama. Sa oduševljenjem ih je gledao na vršačkom nebu i izrađivao u firmi i kod kuće, ali je prvi i jedini put leteo neposredno pred odlazak u penziju. Kolege su ga na prevaru ubacile u trenažni avion na vršačkom aerodromu, pa je, tako, obišao jedan školski krug iznad grada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona