KOVID PROPUSNICE STUPILE NA SNAGU: Počela primena nove mere Kriznog štaba

Novosti online

23. 10. 2021. u 22:00

U SRBIJI su na snagu stupile kovid propusnice, nova mera Kriznog štaba u cilju suzbijanja virusa korona.

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ СТУПИЛЕ НА СНАГУ: Почела примена нове мере Кризног штаба

Sertifikat ne važi ako je crvene boje

Obična potvrda o vakcinaciji ne važi u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, već će građani morati da imaju kovid-sertifikat. Priznavaće se i digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih država sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti.

Očekuje se da će se interesovanje građana za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata povećati od ponedeljka, kada počne kažnjavanje.

Zelena kovid propusnica ustvari znači da ste ili vakcinisani protiv korona virusa, sedam meseci od druge, odnosno treće doze, da imate negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test na korona virus, ne stariji od 48 sati, ili da ste preležali virus u periodu do sedam meseci, odnosno 210 dana.

Takođe, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju pozitivnog testa na antitela, ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini.

Kazne za korona redare iznose 30.000 dinara, a ukoliko se utvrdi da je neko u lokalu zatečen bez kovid propusnice, to će biti odgovornost ugostitelja. Individualna odgovornost biće utvrđena u slučaju da je neko falsifikovao kovid propusnicu.

Za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata, novi dokument može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da ponovo vadi dokument, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)