MATEMATIČARKA SANJA MEDICINU: Marija Vasić iz Valjeva dobijla je stupendiju na prestižnom na britanskom koledžu

B. PUZOVIĆ

15. 10. 2021. u 16:59

NA svetski prestižnom koledžu "King Vilijem" u Velikoj Britaniji, Valjevka Marija Vasić (17) je u ovogodišnjoj generaciji jedini učenik iz Srbije, i to sa punom stipendijom koju joj je dodelila čuvena obrazovna ustanova sa ostrva Men, usred Irskog mora.

МАТЕМАТИЧАРКА САЊА МЕДИЦИНУ: Марија Васић из Ваљева добијла је ступендију на престижном на британском колеџу

Marija Vasić / Foto privatna arhiva

Tako će devojka iz grada na Kolubari tokom naredne dve godine pohađati koledž u kojem su znanja svojevremeno sticali i mnogi potonji nobelovci.

Inače, Marija je Valjevsku gimnaziju - specijalni, matematički smer - kao naročito darovita, upisala godinu pre završetka osnovne škole, a onda sa odličnim uspehom završila dva razreda. Kao vrstan matematičar koji perfektno govori engleski, kaže, odavno je planirala da školovanje nastavi u SAD ili Velikoj Britaniji...

- Konkurisala sam za američki program "Fleks", ali me je britanski koledž privukao zbog dvogodišnjeg školovanja i života u internatu. Uz to, diploma "King Vilijema" pruža znatno veće šanse za upis na fakultet u Velikoj Britaniji ili Americi, pa me je baš obradovala ponuda stipendije od 90.000 funti i plaćen smeštaj. Tako nešto se ne odbija, tim pre što moji roditelji ne bi mogli to da finansiraju - objašnjava Marija i ističe da je Britance posebno zainteresovalo njeno poznavanje matematike, ali i njena izjava da, po ugledu na oca, želi da bude psihijatar!

Naime, nju zanima upravo spoj matematike i medicine...

TESTOVI

OD ukupnog broja učenika koledža "King Vilijam", četvrtina je iz inostranstva, a umesto ocenjivanja se rade testovi, a na kraju slede godišnji ispiti.

Marija je za stalne predmete odabrala ekonomiju, engleski i nemački jezik, a za one višeg nivoa matematiku, biologiju i hemiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)