MILUNKI U ČAST: Novi eksponat u Muzeju voštanih figura u Jagodini

Z. RAŠIĆ

06. 10. 2021. u 09:23

JAGODINSKI Muzej voštanih figura, krasi i figura srpske heroine Milunke Savić, otkrivena juče na 48. godišnjicu njene smrti.

МИЛУНКИ У ЧАСТ: Нови експонат у Музеју воштаних фигура у Јагодини

Foto A. Dobrosavljević

U stalnoj postavci Muzeja to je 34. voštani eksponat i jedini ženski. Svečano su otkrili gradonačelnik Ratko Stevanović i Marijana Pejkić, vodeća u timu autora figure u kojem su bile i Ljiljana Vojvodić, Snežana Simonović i kostimograf Tatjana Stajić.

Podsetivši da je figura Milunke Savić izrađena na predlog predsednika Skupštine grada Jagodine Dragana Markovića Palme, gradonačelnik Stevanović je kazao:

- Milunka je borac oslobodilačkih i odbrambenih ratova koje je Srbija vodila od 1912. do 1918. godine, skromna žena puna patriotskog zanosa koja se, kratke kose i stegnutih grudi, prijavila kao Milun Savić, muškarac, da bude u redovima čuvenog Gvozdenog puka.

Milunka Savić je žena nosilac najviših vojnih odlikovanja u istoriji svetskog ratovanja: dve Karađorđeve zvezde, dve medalje Obilića, Balkanskom i Albanskom spomenicom, francuskim Ordenom Legije časti i Ordenom Ratnog krsta sa zlatnim palmama, i najvećim odlikovanjem Rusije Ratnim krstom Svetog Đorđa Pobedonosca...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna