PENZIJA MALA, LEKAR DALEKO: Dan starijih osoba - mnogi od njih i dalje na margini

J. Ž. S.

01. 10. 2021. u 21:35

DRŽAVA je poslednjih godina učinila dosta za najstariju populaciju, pre svega kada je reč o poboljšanju njihovog materijalnog položaja. Penzije su u stalnom porastu, a imali smo i čitav niz jednokratnih isplata u vidu pomoći, rekao je Ivica Dačić na današnjoj konferenciji povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

ПЕНЗИЈА МАЛА, ЛЕКАР ДАЛЕКО: Дан старијих особа - многи од њих и даље на маргини

Foto N. Živanović

On je naglasio da mnogo novca investirano u obnovu i izgradnju novih zdravstvenih centara širom Srbije, i to je još jedan važan vid podrške najstarijim sugrađanima.

- Ono što preostaje svakome od nas i čemu treba da vaspitavamo našu decu jeste da u svakoj starijoj osobi prepoznamo sebe i da se prema njima odnosimo kao prema samima sebi - poručio je Dačić.

Prema procenama, u Srbiji će procenat osoba starijih od 65 do 2030. godine biti najmanje 22 odsto, što je gotovo jedan na četiri stanovnika. Trenutno je najstariji region južne i istočne Srbije, gde je čak 25 procenata stanovništva starije od 60 godina.

Poslednji izveštaj poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković pokazuje da je u Srbiji proteklih godina zabeležen porast siromaštva među najstarijim građanima.

Podaci pokazuju da više od 40 procenata seniora ima penziju nižu od 20.000 dinara, a više od 60 odsto njih smatra da nisu ravnopravni u društvu. Diskriminacija postoji u kontaktu sa državnim organima, prilikom informisanja, kod pružanja usluga, a po učestalosti druga je po redu, odmah posle diskriminacije na osnovu invaliditeta. Najveći problemi za njih su, primera radi, u oblasti zdravstva. Dve trećine starijih se žali da dugo čekaju na specijalističke preglede, nedostatak lekara specijalista i udaljenost do mesta pružanja zdravstvenih usluga.

Statistika pokazuje da je Srbija po starosti stanovništva osma u Evropi, a 11. na svetu, a broj stanovnika naše zemlje se godišnje smanjuje za 35.000 do 40.000.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, naglasila je da u poslednjih nekoliko meseci prvi put od osnivanja PIO fonda nisu bile potrebne dotacije za isplatu penzija.

- U prethodnom periodu posebna pažnja posvećena je seniorima sa najnižim primanjima i već u prvoj polovini sledeće godine planirana je pomoć od 20.000 dinara, što je najveća isplata jednokratne pomoći do sada - rekla je ministarka.

Relja Ognjenović, zamenik direktora PIO fonda, naglasio je da fond odvaja 0,1 odsto od planiranih prihoda za tekuću godinu za društveni standard penzionera.

- To je ove godine bilo više od 557 miliona dinara, a sledeće godine očekujemo da to bude uvećano za 10 odsto - rekao je Ognjenović. - Proteklih 10 godina za 110.000 penzionera omogućen je desetodnevni odlazak u banje, a uprkos kovidu ove i prošle godine omogućen je odlazak za više od 30.000 penzionera sa najnižim primanjima.

MNOGI I ZLOSTAVLjANI

PREMA poslednjem istraživanju Crvenog krsta, 18,6 odsto starijih žena i muškaraca doživelo je neki oblik zlostavljanja. Psihološko maltretiranje doživelo je 15,7 odsto ispitanika, zanemarivanje 13,4, fizičko nasilje 7,8, a seksualno 0,3 odsto.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije