FILMOM "OTVORI OČI" OBELEŽAVA SE MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA: U projektu protiv nasilja nad starima učestvuju Crveni krst i Pošta Srbije

V.C.S.

30. 09. 2021. u 18:30

KRATKI film "Otvori oči", nastao u okviru projekta "Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji", biće prikazan sutra u Glavnoj pošti u Beogradu povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba. Projekciju organizuje Crveni krst Srbije, a film je snimljen uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

ФИЛМОМ ОТВОРИ ОЧИ ОБЕЛЕЖАВА СЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИЈИХ ОСОБА: У пројекту против насиља над старима учествују Црвени крст и Пошта Србије

Foto D. Novković

Film će, kažu u Crvenom krstu, biti emitovan u poštama širom Srbije tokom oktobra, u cilju prevencije nasilja nad starijim osobama.

 - S obzirom da je Crveni krst stalno na terenu i da vodimo računa o onome što starije osobe kažu, Pošta Srbije nam je u veoma značajan partner jer su ranije istraživanje vezano za digitalnu uključenost starijih, kao i razgovori sa usamljenim, starijim osobama, pokazali da starije osobe više vole da račune plaćaju u pošti nego onlajn, a u većini slučajeva razlog je taj što je ovo za njih neka forma socijalne uključenosti - kažu u CKS.

Ovaj događaj deo je veće javne kampanje Crvenog krsta, započete 15. maja - uključivanja čitavog društva u prevenciju nasilja nad starijim ženama i starijim osobama. Kampanja obuhvata i brendiranje vozila javnog prevoza u pet gradova kao i foto-izložbu u Knez Mihailovoj ulici, u Beogradu, u junu.

CKS je edukovao i 208 starijih žena na temu prevencije nasilja nad starijima, kao i 225 gerontodomaćica koje rade sa starijima i često su prve koje mogu da upozore na nasilje.

U okviru projekta je takođe urađeno i veliko istraživanje o nasilju nad starijim ženama, a rezultati su objavljeni u publikaciji CKC "Na ničijoj zemlji - rodno zasnovano nasilje nad starijim ženama (65+) u Republici Srbiji".

Prema projekcijama UN, do 2050. godine svaka šesta osoba na planeti biće starija od 65 godina, a u Srbiji već do 2041. svaka četvrta.

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SU GA ZVALI SMOKI?: Na današnji dan 2017. godine umro je Ljubiša Samardžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!