SPOMEN NA HEROJSKI ČIN: Kraljevački vatrogasci obeležili svoj dan - 27. septembar (FOTO)

G.Ć.

27. 09. 2021. u 10:44

SVEČANOM sednicom u Gradskoj upravi i polaganjem venaca na spomen-ploču poginulim vatrogascima iz Kraljeva u Drugom svetskom ratu, kraljevački vatrogasci juče su na prigodan način obeležili 27. septembar – Dan dobrovoljnih vatrogasaca Srbije.

СПОМЕН НА ХЕРОЈСКИ ЧИН: Краљевачки ватрогасци обележили свој дан - 27. септембар (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Ovom prilikom, vence na spomen-ploču, postavljenu na zgradu nekadašnjeg Vatrogasnog doma u centru Kraljeva iz kojeg je 27. septembra 1941. godine vatrogasni orkestar hrabro uspeo da izađe iz okupiranog grada na Ibru, položili su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa zamenikom gradonačelnika Vukmanom Rakočevićem, članovi i veterani kraljevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje ove godine slavi 88 godina postojanja, kao i delegacije Vatrogasnog saveza Srbije i vatrogasaca iz bratskog slovenačkog grada Maribora.

- Dobrovoljna vatrogasna četa u Kraljevu je osnovan 1933. godine i od tada su ovdašnji vatrogasci prolazili kroz brojne ekonomske krize, ratna vremena, okupaciju, revoluciju, oslobodilački rat, obnovu zemlje, brojne reorganizacije, privredne reforme i promene političkih sistema. Naši vatrogasci, naši heroji, uvek su bili spremni da reaguju i pomognu u brojnim prirodnim i ekološkim katastrofama poput zemljotresa, poplava i šumskih požara – rekao je, pored ostalog, u svom govoru Milan Matijević, vatrogasni veteran.

- Protivpožarna kultura je dostigla visoke domete i danas predstavlja deo opšte kulture stanovništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)