OBRAZOVANjE u Srbiji je u veoma lošem stanju, a ključni problem je njegov kvalitet. Prema podacima PISA testiranja - 38 odsto petnaestogodišnjaka je funkcionalno nepismeno.

Komentari (4)

Srbijo Zuta kuco

18.09.2021. 07:47

Rezultati Pisa testiranja su porazavajuci. Nasi djaci nisu bili u stanju da daju tacan odgovor cak ni kada je pitanje sadrzalo sve reci neophodne za odgovor. Samo je trebalo promeniti raspored reci u recenici. To znaci da ne razumeju pojmove (znacenje reci). Sta je razlog tome? U srpskim skolama je najbolji djak onaj ko najbolje memorise a ne onaj ko zna da razmislja. Zasto se to ne promeni? Zasto sto su i nastavnici proizvod istog tog sistema. Ne znaju da razmisljaju. Iskreno, ne znam kako to izmeniti. Trebalo bi svima dati otkaz pa krenuti iz pocetka. Kao u pravosudju u kojem pored toga sto su funkcionalno nepismeni, vlada neopisiva korupcija. Kako to znam? Srbija ne moze da zatvori poglavlja 23 i 24.

Gordana

18.09.2021. 08:19

Napokon da SANU progovori o veoma vaznoj temi. Dobro je sto je bio i patrijarh. Ako udruze snage i naprave stogodisnji plan razvoja obrazovanja mozemo ocekivati bolju buducnost.

Rašo

18.09.2021. 09:01

Оно што је разарано деценијама није могуће поправити брзо и лако. Образовање је у проблему свуда у свету због огромне брзине промена. Код нас је проблем увећан за чињеницу да већ дуго каскамо а још веће зло је нестручност водећих. Свако ко мисли да вођа навијача може да води министарство је у трагичној заблуди а живот не прашта!

Ivan Zgrozeni

18.09.2021. 10:15

@Srbijo Zuta kuco U pravu ste. Djaci ne razumeju pojmove zato sto im je recnik premali. Englezi su prebrojali reci koje je Sekspir koristio pri pisanju. Upotrebio je oko 40000 reci. Mozemo pretpostaviti da se toliki broj reci koristi i u srpskom knjizevnom jeziku. U svakodnevnoj upotrebi je mnogo manji broj reci. Zakljucak? NASA DECA NE CITAJU. Recnik mozete popraviti samo citanjem. Uzgred, kada se radi test inteligencije, koriste se reci. U sustini, meri se koliki vam je recnik i koliki broj reci razumete. Zakljucak izvucite sami.