BEZ IMOVINE VEĆ OSTALO 4.500 SRBA: Gujon - Zabrinjavajuća konfiskacija imanja pripadnika dijaspore u FBiH

B. Subašić

12. 09. 2021. u 07:15

AŽURIRANjE zemljišnih knjiga u Federaciji BiH, koje je trebalo da bude rutinski administrativni posao, pretvorilo se u pritajenu konfiskaciju srpske imovine.

БЕЗ ИМОВИНЕ ВЕЋ ОСТАЛО 4.500 СРБА: Гујон - Забрињавајућа конфискација имања припадника дијаспоре у ФБиХ

Foto Arhiva VN

Najmanje 4.500 Srba koji sada žive van Federacije tokom takozvane harmonizacije podataka izbrisano je sa liste vlasnika nepokretnosti zloupotrebama u postupku usklađivanja podataka o nepokretnostima katastra i zemljišnjih knjiga.

- U toku je značajna i pomalo zabrinjavajuća "harmonizacija podataka" u kojoj postoji rizik da Srbi iz Federacije BiH ostanu bez imovine, da ne budu upisani u knjige, a da ne budu ni obavešteni o tome jer se informacije objavljuju u Službenom glasniku Federacije i lokalnim medijima nedostupnim Srbima koji žive po celom svetu. U odsustvu vlasnika, kada se vodi usklađivanje, pravi nosilac prava bude izbrisan, a njegova imovina se prepisuje na državu, kanton, opštinu - upozorio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koji je ovom problemu posveetio jučerašnju konferenciju za medije, zajedno sa Mlađenom Cicovićem, šefom predstavništva Republike Srpske u Beogradu

Poređenja radi, kada je slično usklađivanje podataka obavljano u Republici Srpskoj, svi vlasnici nepokretnosti su, ma gde živeli, bili službeno obavešteni o postupku, a o obimu tog posla govori podatak da je na poštanske marke utrošeno šest miliona evra. U Federaciji BiH za tu praksu ili ne znaju, ili neće da znaju, iako 400.000 Srba ima u njoj nepokretnu imovinu.

Na direktno pitanje "Novosti", da li je moguće govoriti o slučajnoj grešci organa Federacije kada je već 4.500 Srba oštećeno, Gujon je diplomatski odgovorio:

- Ne možemo znati šta je nekome u glavi, da li je reč o tome da se nekom svidelo komšijsko imanje i kuća, pa je zbog toga našao rupu u zakonu, ili o nečemu drugom. Možda posledice takvog postupanja govore same za sebe: ako se Srbima tako tiho oduzme imovina, ni oni ni njihovi potomci više nikada neće moći da joj se vrate.

Foto S. Mišljenović

Sarajevo

Da bi se sprečila uzurpacija nepokretnosti Srba u Federaciji BiH pokrenuta je kampanja infomisanja i pravne pomoći koju su zajednički organizovale Uprava za saradnju sa dijasporom i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.

- Zajednička kampanja ima za cilj da obavesti što više naših sunarodnika širom sveta o postupku usklađivanja podataka o nepokretnostima katastra i zemljišnih knjiga u Federaciji. Kampanja je pre svega važna jer je postupak usklađivanja podataka netransparentan - istakao je Cicović.

Kampanja informisanja biće izvedena preko ambasada i konzularnih predstavništava, udruženja sa kojima Uprava sarađuje, eparhija SPC, društvenih mreža i medija.

U narednih 30 dana na RTS-u će biti emitovan spot sa brojevima telefona Kancelarije za pravnu pomoć RS +387 55490940 ili vajber i votsap brojevima +387 65 090-040, kao i sa mejlom pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

- Oduzimanje imovine u FBiH je rizik koji je moguće sprečiti jednostavno i lako. Potrebno je samo da se zainteresovani jave kancelarijama za pravnu pomoć koje će umesto njih pratiti sve što treba - najavio je Gujon.

Republička uprava RS za geodetske i imovinsko-pravne poslove otvorila je kancelarije u Banjaluci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Nevesinju, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, u kojima građani mogu da dobiju besplatnu stručnu i pravnu pomoć. Ove kancelarije su do 10. avgusta rešile ukupno 4.447 zahteva oštećenih građana.

MARŠ STRADANjA NA OZRENU

MARŠEM "Stazama egzodusa" na planini Ozren obeleženo je stradanje Srba od 10. do 24. septembra 1995. u ofanzivi muslimanske Armije BiH kojoj je prethodilo NATO bombardovanje. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, proterano 1.920 porodica sa 7.680 članova, ubijeno više od 500 vojnika i civila. Pripadnici odreda "El mudžahid" tada su dokumentovali svoje najstrašnije zločine nad zarobljenicima i civilima, sa čijim su se odrubljenim glavama fotografisali.

Marš "Stazama egzodusa" se održava na stazi preko Ozrena, dugoj 22 kilometra, kojom su se povlačili napadnuti stanovnici doline Krivaje. U maršu su učestvovali i članovi udruženja Koordinacija udruženja izbeglih i raaseljenih lica u Republici Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!