VERICA JOVANOVIĆ O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI: Škole su poslednje mesto za zatvaranje

Tanjug

02. 09. 2021. u 11:18

OKO 4.000 dece starosti od 12 do 18 godina primilo je obe doze vakcine, izjavila je danas direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović i dodala da su škole mesta koja poslednja treba zatvarati, te da ne treba imati strah od okupljanja dece, jer i u ranijem periodu nije bilo velikog zaražavanja među školskom decom.

ВЕРИЦА ЈОВАНОВИЋ О ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ: Школе су последње место за затварање

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Jovanović je navela da je prvi školski dan protekao dobro i da su škole primenjivale sve preporučene epidemiološke mere.


 - To je značajan dan za sve đake i škole su sredine koje prve treba otvoriti, a poslednje zatvoriti. Data je saglasnost u epidemiološkom smislu da se krene sa redovnom nastavom, a samo u 15 sredina se primenjuje kombinovani režim, dok srednjoškolci u Tutinu imaju onlajn nastavu - rekla je Jovanović gostujući na RTS-u.

Najavila je da će se svakog petka praviti presek stanja u školama i da će lokalni instituti i zavodi davati preporuke koji režim treba primenjivati u nastavi.

 - Svakodnevno lokalni zavodi i instituti prate epidemiološku situaciju i u ovom trenutku ne možemo da kažemo da li će i u kojim sredinama biti promena u režimu rada škola, ali svakako će biti nekih promena. Važno je da se naglasi da je svaka promena privremena i odnosiće se na konkretnu školu i sredinu - dodala je Jovanović.

Navela je da je broj vakcinisanih prosvetara oko 50 odsto i apelovala na prosvetare da se vakcinišu, a kada je reč o broju zaražene školske dece rekla je da ona nisu praćena tokom leta, jer tada nisu boravila u školi.

 - U periodu od januara do aprila 15.000 dece školskog uzrasta imalo je virus korona. Apelujemo da ako roditelji primete da dete nije adekvatnog zdrastvenog stanja ostane kod kuće i da ga ne šalju u školu - naglasila je Jovanović.

Kada je reč o broju vakcinisane dece, Jovanović je rekla da je prvu dozu do sada primilo oko 5.800 dece uzrasta od 12 do 18 godina, a da je obe doze primilo oko 4.000 dece.

Ukazala je da je važno da roditelji dece uzrasta do 16 godina pre vakcine odvedu dete kod pedijatra.

 - Ukoliko nema zdravstvenih prepreka, dete može da primi vakcinu uz saglasnost roditelja. Deca starija od 16 godina, kao i odrasli sami potpisuju saglasnost za vakcinaciju - objasnila je Jovanović.

Kada je u pitanju treća doza vakcine, Jovanović kaže da je najbolje da građani izaberu onu vakcinu koju su već primili.

 - Najbolje je da prime istu, uz uslov da je prošlo više od šest meseci od poslednje doze. Treća doza je potrebna jer posle šest meseci efikasnost vakcine pada i potreban je podstrek - rekla je Jovanović.

Dodala je da i lekari na samom vakcinalnom punktu mogu dati preporuku koju vakcinu da primite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas