ĆIRILICI PUNA ZAŠTITA: Primedbe Odbora za standardizaciju srpskog jezika na Zakon

Lj. Begenišić

31. 08. 2021. u 18:32

ODBOR za standardizaciju srpskog jezika i pisma napravio je predlog dopuna Nacrta zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma i poslao ga predsedniku Srbije Alekandru Vučiću, članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku i ministarkama kulture Srbije i RS Maji Gojković i Nataliji Trivić.

ЋИРИЛИЦИ ПУНА ЗАШТИТА: Примедбе Одбора за стандардизацију српског језика на Закон

Foto: M. Anđela/Arhiva Novosti



- Smatrajući da su izvesna poboljšanja neophodna, napravili smo predlog dopuna zakona i poslali ga Vučiću, Dodiku i dvema ministarkama - navodi se u saopštenju Odbora.

Ovim dopunama predloženo je da se ukine bilo kakvo uslovaljavanje u primeni novog zakona već postojećim zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma u Srbiji.

Takođe, lingvisti imaju primedbe i na način na koji je predviđen izbor članova saveta za srpski jezik čije je osnivanje predviđeno i to tako što se on "obrazuje na predlog Ministarstva kulture, posebnim aktom Vlade, kojim se utvrđuju i njegovi zadaci i sastav".

U Odboru za standardizaciju srpskog jezika smatraju da to treba promeniti i podsećaju da je u zakonskom predlogu u čijoj su oni izradi učestvovali, a koji je odbačen, bilo predviđeno da članove saveta predlaže i Odbor. Lingvisti se plaše da će, ukoliko se ostane pri sadašnjem predlogu, biti birani politički podobni lingvisti.

U saopštenju se ističe da, iako se pisci ovog nacrta zakona nisu konsultovali sa Odborom, očigledno je da je njemu kao predložak poslužio "Predlog izmena i dopuna zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama", koji je sačinjen u Ministarstvu kulture i informisanja 2017. godine, a u čijoj su izradi aktivno učestvovali predstavnici Odbora.

- Nacrt zakona je dobar, mnoga rešenja identična su ili vrlo slična onima iz predloga izmena i dopuna zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama urađenog 2017. a, uz izvesna poboljšanja, ovaj predlog može biti i spasonosno rešenje za današnji težak položaj srpskog jezika i ćirilice - ističe se u saopštenju.



NE ODRIČEMO SE LATINICE

U OVOM telu smatraju da je vrlo značajno da se u Srbiji i Republici Srpskoj donese jedinstven zakon, budući da je u pitanju isti narod, sa istim jezikom i pismom kao osnovnim identitetskim obeležjima. Ističu da se usvajnjem ovog propisa Srbi ne odriču svoje baštine na latiničkom pismu.

BONUS VIDEO - Piscu Igoru Marojeviću uručena nagrada "Meša Selimović"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a