ČASOVI U TUTINU I NA KOSMETU ONLAJN: Posle godinu i po, nastava u školama sutra počinje normalno, uz izuzetke u nekim krajevima

Lj. BEGENIŠIĆ - D. ZEČEVIĆ

31. 08. 2021. u 09:09

PRVI put u istoriji, školska godina u Srbiji sutra će početi izvođenjem himne Bože pravde. Intoniranje himne škole mogu da izvedu putem razglasa, računara, muzičkog uređaja, telefona ili pevanjem, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

ЧАСОВИ У ТУТИНУ И НА КОСМЕТУ ОНЛАЈН: После годину и по, настава у школама сутра почиње нормално, уз изузетке у неким крајевима

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar Branko Ružić, pojašnjavajući ovu inicijativu, objasnio je da je važno da poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time čuvamo svoj identitet.

Inače, za prvake i đake petog razreda već za danas je organizovano upoznavanje sa učiteljem, odnosno razrednim starešinom, a za petake će to biti ujedno i prilika da nakon godinu i po svi zajedno sednu u učionicu.

Već od sutra, nastava će se u većini škola u Srbiji odvijati normalno, izuzetak su škole u 15 lokalnih sredina gde će se primenjivati kombinovani model. Zbog komplikovane epidemiološke situacije u Tutinu će srednjoškolci sasvim preći na onlajn nastavu, a taj vid nastave primenjivaće se i na Kosovu i Metohiji u školama koje nastavu pohađaju po sistemu Vlade Srbije.

Ovakav raspored, zapravo, predstavlja primenu modela po kome će se odvijati školska godina, a koji podrazumeva tri zone - crvenu, žutu i zelenu - zavisno do broja inficiranih u nekoj opštini. Odluku u kojoj će zoni škola biti donosi tim za škole na preporuku lokalnog kriznog štaba, a to će se meriti prema broju vakcinisanih, inficiranih... Ukoliko se škola prebacuje u neku drugu zonu o tome direktor obaveštava roditelje u petak.

Maske će deca nositi kada pričaju i odgovaraju, a nastavnici koji su vakcinisani samo kada se primaknu detetu na udaljenost od metar i po. Procena epidemološke situacije za osnovce će se vršiti nedeljno, od utorka do petka, a u srednjim školama svakog dana. A šta će se događati ukoliko u školi dođe do zaražavanja plastično je objasnio ministar Ružić na primeru dvojice dečaka:

- Ako se Filip zarazi, đaci će nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana - objasnio je Ružić.

Ministar je istakao da roditelji mogu da traže onlajn nastavu samo ako je dete u većem riziku, i to uz potvrdu lekara.

S druge strane, na KiM učenici koji nastavu pohađaju po našem sistemu, neće 1. septembra sesti u klupe.

- Prema procenama tima za škole, nalazimo se u crvenoj zoni zbog čega će se nastava odvijati po trećem modelu, odnosno na daljinu - rekla je načelnica Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivana Zaporožac.

Inače, i u školama koje nastavu organizuju po prosvetnom sistemu iz Prištine nastava je, zbog pogoršane epidemiološke situacije, odložena do 13. septembra.

RAZGOVORI O PLATAMA PROSVETARA

GOVOREĆI o protestu prosvetnih sindikata koji je najavljen za danas, Ružić je rekao da je legitimno da štrajkuju tražeći veće plate:

- Očekujemo da se razgovori o tome nastave, pa ćemo videti kako će to ići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas