SOLUNCI U STROJU KRAJ KRALJA: Lipar obeležio vek postojanja otkrivanjem spomenika osnivačima

Z. Rajić

30. 08. 2021. u 05:55

NASELjE Lipar u opštini Kula proslavilo je 28. avgusta Veliku Gospojinu, seosku i hramovnu slavu, kojom je ove godine obeležilo i vek postojanja.

СОЛУНЦИ У СТРОЈУ КРАЈ КРАЉА: Липар обележио век постојања откривањем споменика оснивачима

Potomci se odužili soluncima / Foto T. Tamaš

Selo su, pod imenom Sokolac, 1921. godine osnovali solunski dobrovoljci, kojima je povodom jubileja podignuto, i na Veliku Gospojinu svečano otkriveno, spomen-obeležje.

- Na bronzanim tablama su urezana imena 211 dobrovoljaca, osnivača sela, koji su ponudili svoje živote u Velikom ratu za slobodu Srbije, iako u njoj dotad nikad nisu živeli ni bili, jer su odrasli u brdima Hercegovine, Like, Bosne, Dalmacije, Banije i Crne Gore. Posle rata su od imovine imali samo čast i hrabrost, a onda su dobili po pet hektara bačke crnice da na njoj izgrade svoje domove - rekao je Miodrag Vojnović, član Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca u Liparu.

Udruženje, koje broji blizu 300 članova, uz pomoć donatora je napravilo spomen-obeležje, a plato je uređen uz podršku Opštine Kula. Solunci su postavljeni u večni stroj dodavanjem bronzanih "krila" uz bistu kralja Petra Prvog Karađorđevića, rad vajara Save Halugina iz Subotice, koja u selu odranije postoji.

Spomenik su otkrili Sara Barišić, praunuka solunca Mije Barišića i Uroš Mikulić, čukununuk dobrovoljca Mitra Bursaća. Obeležje je osveštao prezviter Đorđe Cvijanović, paroh iz Bajše u susednoj opštini Bačka Topola, koji je služio i liturgiju u liparskom Hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Svečanost je uveličana i promocijom knjige Slobodana Vladušića "Veliki juriš", čija je priča smeštena u godine Prvog svetskog rata, od prelaska preko Albanije do proboja Solunskog fronta.

U Liparu su položeni venci i cveće na Spomenik palim borcima NOB. Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić rekao je da je to dokaz da se ne zaboravljaju žrtve ni u jednom ratu za slobodu naše zemlje.

SLAVLjE

Velika Gospojina i stogodišnjica sela proslavljeni su bogatim programom, koji su ispunili "Pasuljijada", utakmica veterana lokalnog FK Lipar i Crvene zvezde, folklorni nastupi, živa muzika pod šatorom i koncert folk pevača Bobana Rajovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a