SOMOVI ALASE NADMUDRILI: Prva "Negotinska bućka" ovog vikenda na Kusjaku okupila iskusne ribolovce (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

23. 08. 2021. u 07:10 >> 07:10

TEK četiri od 22 posade koliko ih je u ranim jutarnjim satima isplovilo sa plaže na Kusjaku kod Negotina vratilo se sa ulovom, ali prva "Negotinska bućka" nadmašila je očekivanja organizatora, članova tek formiranog Udruženja građana SUPA (Sport, umetnost, priroda, alternativa).

СОМОВИ АЛАСЕ НАДМУДРИЛИ: Прва Неготинска бућка овог викенда на Кусјаку окупила искусне риболовце (ФОТО)

Foto S. M. Jovanović

Nije lako, vele alasi, mamiti soma, ritmičnim jednoličnim udaranjem bućke o površinu vode. Ova grabljivica krije se u dubinama, naročito kad su temperature visoke, kakve se nedeljama beleže u Negotinskoj krajini.

- Riba u zadnjih petnaestak dana slabo grize zbog velikih vrućina, tople vode, pa ni som kao čovek neće da jede i kad je sunce beži u hladovinu - kaže Zoran Milivojević iz Tekije koji je u paru sa bratom Goranom ubedljivo svojim ulovom od 21 kilograma, koliko su težila njihova četiri ulovljena soma, nadvisio ostale takmičare.

Ta četiri soma, vele Milivojevići, višestruki pobednici daleko starije "Zlatne bućke" u Tekiji, "izašla" su lako. Očekivali su vele, zbog ovdašnjih dubina i rupa, velike somove, ali su oni očigledno "Negotinsku bućku" gledali iz prikrajka.

- Kod lova soma na bućku najvažniji je timski rad, ta uzajamna pomoć oko obezbeđivanja mamca, čamca, pente, lokacije gde se peca. Efekat timskog rada vidljiv je kod izbora terena jer čamac mora da se održava shodno toku reke Dunav, pa se prati konfiguracija terena, pa na osnovu toga i iskustva tražimo ribu. Jedan je za motorom, drugi puni mamke, jedan vadi ribu, drugi donosi meredov - dodaje Goran Milivojević.

MIRISI Ekipa "Negotino benda" najuspešnija, Foto S. M. Jovanović

Pod pokroviteljstvom Udruženja sportskih ribolovaca "Timok", opštine Negotin i brojnih prijatelja i sponzora prva "Negotinska bućka" okupila je 44 takmičara iz Negotina, Mihajlovca, Dušanovca, Tekije, Brze Palanke, Donjeg Milanovca, Bora i Zaječara. Sudije Nenad Trandafirović i Ivan Veselinov, Milošu Milenkoviću i Ivanu Stojanoviću iz Negotina izmerili su ulov od 3,4 kilograma, dovoljan za srebrnu medalju, a ocu i sinu Slaviši i Janku Milosavljević iz Negotina, za soma od 2,4 kilograma dodelili su treće mesto.

POLjUBAC, PA U VODU

SEDAM ulovljenih somova iskusni alasi tokom šest sati lova morali su da održe u životu. Nakon merenja, ekipe su svakom od somova podarile po poljubac i pustile ih u vodu. Za buduću ribolovačku sreću.

Foto S. M. Jovanović

- Oduševljen sam što smo osvojili nagradu, iako je to meni bilo prvo učešće. Meni lično nije bilo teško, ja sam bućkao i mamio soma, a tata je bio nešto bolje sreće, ali ipak, timski je rad - kaže najmlađi učesnik "Negotinske bućke", dvadesetdvogodišnji Janko Milosavljević.

POBEDNICI Najumešniji sa bućkom, Foto S. M. Jovanović

NAJUKUSNIJA ČORBA

"NEGOTINSKU bućku" pratilo je i takmičenje u pripremanju najlepše riblje čorbe koju je sa mnogo iskustva i još više majstorskih tajni zanata kuvalo 10 ekipa otežavši posao članovima žirija Dejanu Jakovljeviću, Zoranu Jovanoviću i Dragutinu Đorđeviću. Posle mnogo probanja i većanja za pobednika je proglašena riblja čorba tima "Negotino bend" Dragana Paskulovića, drugoplasirani su "Plekani" Živka Grujića, a treće mesto osvojio je "Zlatni kotlić" Milana Dašića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠPANAC BESAN NA RAFU! Nije fer, nije pravedno! Ja sam to zaslužio, ne Nadal, ali...