"NAŠA" AMBROZIJA GUŠI I BRITANCE: Oblak polena jedne od najvećih i najopasnijih alergenih biljaka iz Vojvodine stiže do severozapada Evrope

Z. RAJIĆ

07. 08. 2021. u 09:22

U NAREDNIH desetak dana počeće intenzivno cvetanje ambrozije, ali bi je pre toga trebalo uništiti kako bi se olakšalo alergičnima na polen ove korovske biljke.

НАША АМБРОЗИЈА ГУШИ И БРИТАНЦЕ: Облак полена једне од највећих и најопаснијих алергених биљака из Војводине стиже до северозапада Европе

Foto EPV

Ovo je iz merne stanice za praćenje koncentracije polena u vazduhu u Vrbasu, jedne od sedam u Vojvodini, poručio dr Predrag Radišić, šef Laboratorije za palinologiju PMF u Novom Sadu i naučni saradnik Instituta BioSens.

- Oblak polena ambrozije iz Vojvodine dospeva do južnih granica Srbije, a na zapadu čak do Velike Britanije! Ukoliko se ne suzbije, "vojvođanski" polen će ugroziti mnogo više ljudi nego što možemo da pretpostavimo - upozorio je dr Radišić.

Merna stanica, tzv. klopka za polen, postavljena je u Vrbasu na krovu zgrade Opštine. Vlasnik uređaja je Ekološki pokret Vrbasa (EPV), koji je "klopku" ustupio Laboratoriji za palinologiju, čiji rad finansira Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

- Nedeljni rezultati merenja koncentracije polena, ne samo ambrozije, nego još 23 biljna alergena, objavljuju se na sajtovima Pokrajinskog sekretarijata i Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na portalu nspolen.com. Postoji i aplikacija RealForAll, koja pokazuje trenutne vrednosti, što je od velike pomoći osetljivim osobama jer terapiju mogu da primene na vreme - kazao je dr Radišić.

Prema rečima Ratka Đurđevca, predsednika EPV, procenjuje se da je samo u opštini Vrbas više od 10.000 alergičnih na ambroziju, a u Vojvodini oko pola miliona ljudi.

- Postoji uredba za suzbijanje ambrozije, ali je ne prate u dovoljnoj meri ni finansiranje, ni inspekcijski nadzor. Fitosanitarna inspekcija nema dovoljno ni ljudskih ni tehničkih kapaciteta za rešavanje problema na terenu, naročito na privatnim parcelama. Komunalna inspekcija je dobila deo nadležnosti u lociranju zakorovljenih parcela, ali ne može da izriče kazne kojima bi naterala posednike da uklone ambroziju - kaže Đurđevac.

APEL

VRBASKI ekolozi uveliko "popisuju" površine pod ambrozijom, koju će desetu godinu zaredom uništavati sa radnicima javnih i privatnih preduzeća. Iz EVP su apelovali na "Železnice Srbije", "Puteve Srbije" i "Vode Vojvodine" da uklone ambroziju sa pružnog pojasa i zemljišta oko drumova i kanala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju