AMBROZIJA POČELA DA BUJA: Ove godine za tretmane uništavanja korovske biljke izdvojeno 148 miliona

J. D.

19. 07. 2021. u 17:53

ALERGIČNI na polen ambrozije bitku sa ovom korovskom biljkom uglavnom vode od sredine avgusta, ali prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, ove godine je ambrozija već počela da cveta.

АМБРОЗИЈА ПОЧЕЛА ДА БУЈА: Ове године за третмане уништавања коровске биљке издвојено 148 милиона

Foto Zavod za biocide

Prisustvo njenog polena u vazduhu polako dostiže povišene koncentracije mada padavine amortizuju njen uticaj.

Kako bi bujanje ambrozije zaustavilo, nadležni su već počeli sa tretmanima suzbijanja prema ranije napravljenom planu, i to na onim površinama na kojima postoji indicija za pojavu ovog korova. Takođe, monitoring i dalje traje kako bi se pratili efekti primenjenih mera.

- Svakako se prvo utvrđuju površine na kojima postoji mogućnost pojave ambrozije, a nakon toga se prati i procenjuje vreme pogodno za primenu određenog načina suzbijanja - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za zdravstvo.

- Iz ovih razloga se ne može planirati tačno na kolikoj površini treba da se izvrši tretman suzbijanja, već prema utvrđenom prisustvu pojave ambrozije kao i od ispunjenosti uslova zavisi koje mere mogu da se primene, i svakako od raspoloživih sredstava.

Kao i prethodnih, i ovogodišnji tretmani suzbijanja ambrozije će se sprovoditi na teritoriji svih 17 gradskih opština. Ove godine je izdvojeno 148 miliona dinara za suzbijanje na neuređenim i delimično uređenim površinama tretmanom gde uslovi omogućavaju primenu hemijskih preparata.

Ipak, najveći problem do sada su bile zapuštene vlasničke parcele. Kako ne postoji konkretna kaznena mera na prisustvo ambrozije, komunalna milicija jedino može ako po izlasku na teren zatekne vlasnika parcele da ga kazni novčanim iznosom od 10.000 dinara i to za neuređenost, zapuštenost dvorišta ili parcele.

U slučajevima nedostupnosti vlasnika, komunalna inspekcija može da naloži gradskom "Zelenilu" ili nadležnom komunalnom preduzeću na teritoriji opštine na kojoj se nalaze da pristupi uređenju o trošku uprave.

 

SVE VIŠE ALERGIČNIH

ALERGIJA na ambroziju je vrlo raširena, oko deset odsto stanovništva alergično je na njen polenov prah koji izaziva kijanje, svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha. Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona