TEMPERATURE I DO 41 STEPEN: Noćas stižu pljuskovi, a evo kakvo nas vreme čeka iduće nedelje

Novosti online

01. 08. 2021. u 17:28

FENSKI efekat jugozapadnog vetra danas podiže temperaturu na 40°C. Bačku je već zahvatilo osveženje sa padavinama, a evo kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja dana i tokom sledeće sedmice.

ТЕМПЕРАТУРЕ И ДО 41 СТЕПЕН: Ноћас стижу пљускови, а ево какво нас време чека идуће недеље

Foto: Depositphotos

Ovog poslepodneva u Srbiji duva jugozapadni vetar, fenskog efekta, pa su temperature u mnogim predelima iznad 35°C, a najtopliji su Valjevo, Beograd i Zaječar sa 39°C.

Maksimalna temperatura biće danas u pojedinim predelima i do 41°C. Osim u Bačkoj i na severu Banata, pred kraj dana ili tokom večeri pljuskova sa grmljavinom može biti ponegde i u drugim predelima Vojvodine i severa i zapada Srbije, navodi Weather2Umbrella.

Istovremeno, oko 14 časova sever i zapad Bačke zahvatio je oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz osveženje. Ovaj sistem pristigao je iz Hrvatske i to kao znatno oslabljen. Veći deo Slovenije, severa i severozapada Hrvatske i Slavonije u prethodnim satima bio je na udaru snažnih grmljavinskih oluja sa gradom i veoma obilnim pljuskovima, a olujni vetar lomio je drveća, nosio krovove i prevrtao kamione. Snažne grmljavinske oluje u ovim predelima posledica su prodora hladnog fronta iz oblasti Alpa, ali i veoma izraženog temperaturnog gradijenta, jer su temperature u Sloveniji oko 20°C, a u Grčkoj i do 45°C.

Oslabljeni hladni front usloviće da u ponedeljak na severu i zapadu Srbije bude i za 10 stepeni niža temperatura u odnosu na današnji dan i maksimalna temperatura biće od 28 do 30°C, u Beogradu do 29°C, uz pojačan severozapadni vetar, koji će dodatno rashladiti vazduh. Jug i istok Srbije i dalje će ostati pod uticajem vrele vazdušne mase, uz jugozapadne vetrove i temperature i do 37°C. Ipak, u većem delu Srbije u ponedeljak pretežno sunčano, samo na severu i zapadu uz više oblačnočnosti, najavljuju iz Weather2Umbrella.

Inače, kako nad našim područjem preovladava jugozapadno visinsko strujanje, u višim slojevima atmosfere nalaze se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će padavine sadržati te čestice, što će ponovo biti vidljivo na vozilima i prozorima.

U utorak i sredu pretežno sunčano, pred kraj dana uz više oblačnosti. Maksimalna temperatura biće od 30°C na severu do 36°C na jugu Srbije, u Beogradu do 32°C.

U četvrtak i petak promenljivo oblačno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na severu i zapadu Srbije biće znatno prijatnije i svežije, na jugu i jugoistoku i dalje vrelo. Maksimalna temperatura u četvrtak od 26°C na severozapadu do 38°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 30°C, a u petak od 22°C na severozapadu do 34°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 26°C.

Za vikend sunčano, uz porast temperatura i one će u subotu biti oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine, uglavnom od 30 do 32°C. U nedelju i početkom sledeće sedmice ponovo veoma toplo, uz temperature preko 35°C. Prema trenutnim prognozama, oko 10. avgusta usledilo bi osveženje i pad temperatura za 7-8 stepeni i one bi bile uglavnom oko 30°C.

Inače, kao i prethodnih dana i narednih dana će se oblačni i padavinski sistemi u sklopu ciklona i frontova premeštatai sa Atlantskog okeana severnije i zapadnije od našeg područja, tako d će u tim predelima Evrope biti znatno ugodnije i prijatnije, ali i sa čestim grmljavinskim olujama i obilnijim padavinama. Ovi sistemi do Srbije će u sklopu hladnih frontova i ciklona stizati kao veoma oslabljeni i najviše će se njihov uticaj osetiti na severu i zapadu Srbije.

Jug Evrope, Mediteran i jug i jugoistok Srbije biće pod uticajem vrele vazdušne mase sa severa Afrike, a narednih dana temperature će na jugoistoku Severne Makedonije prelaziti 40°C, u Grčkoj dostizati i 45°C. Prethodnih dana temperature na jugoistoku Grčke su dostizale 43-44°C i toliko je mereno u Đevđeliji i u Demir Kapiji, a u delovima Grčke u petak je izmereno 45°C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas