TEMSKA OKUPILA ČUVARE PRIRODE: Poznato selo na Staroj planini ovog leta središte mnogih naučno-kulturnih dešavanja

V. ĆIRIĆ

28. 07. 2021. u 11:34

PIROTSKO selo Temska, ovog leta je središte naučnih i kuturnih dešavanja i pravi akademski centar.

ТЕМСКА ОКУПИЛА ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ: Познато село на Старој планини овог лета средиште многих научно-културних дешавања

Foto V. Ćirić

Malo koje mesto se može pohvaliti sa tolikim brojem studenata raznih fakulteta koji su uključeni u razne programe, istraživanja i festivale.

Paralaleno se odvijaju istraživački kamp o Staroj planini i Međunarodni festival studentskog dokumenarnog filma i sve to posvećeno je ekologiji i zaštiti voda.

- U kampu koji se održava 14. put, učestvuju studenti bioloških, turizmoloških i geografskih fakulteta beogradskog, novosadskog i niškog univerziteta. Istražujemo floru, faunu, etnologiju, ali i geomorfologiju Stare planine, posebno kanjona Temštice i okolnih mesta. Trenutno istražujemo kornjače, životinje i insekste oko sela Rudinje - kaže biolog Marko Šćiban, jedan od osnivača naučno-istraživačkog kampa koji ovog leta ima dvadesetak studenata.

Minulih godina bilo je studenata i profesora iz čitave Evrope koji su se takođe bavili istraživanjem Stare planine.

Foto V. Ćirić

 

I drugi događaj, Međunarodni festival dokumentarnog studentskog filma "Bistre reke", okupio je veliki broj studenata i predavača beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti koji je i organizator. Ovo je prvi festival koji je okupio buduće glumce, reditelje, scenariste i druge filme poslnike koji su osim projekcija filmova organizovli i razne radionice, tribine i slična dešavanja posvećena očuvanju reka i prirode.

Organizatori kažu da je Temska odabrana upravo zbog bistrih reka i da je to mesto gde će se sukobiti razna mišljenja. U revijalnom delu biće prikazana dva, a u takmičarskom 17 dokumantarnih ostvarenja. Festival se održava u istoj sali u kojoj je do pre nekoliko decenija radio seoski bioskop i gde je sada Muzej odbrane staropalninskih reka.

SPOMEN-PLOČA SLOBODANU DžUNIĆU

JOŠ jedan događaj po kome su Temštani ovih dana dali doprinos kulturi i nauci, zbio se u ovom mestu. Reč je o postavljanju spomen-ploče na rodnoj kući Slobodana Džunića, književnika iz ovog kraja, poznatog po romanu "Vetrovi Stare planine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja