VOJNI MUZEJ OBOGATILA SRPSKA UNIFORMA: U Solunu prvi put izložena i odeća naših ratnika iz Velikog rata (FOTO)

Milena Marković

16. 07. 2021. u 14:00

ISPUNjENA je, konačno, davna želja grčkog pukovnika Vasilisa Nikolaciosa i Predstavništva Republike Srpske u Solunu da eksponate o slavnoj epopeji Srba u Velikom ratu, u ovdašnjem Vojnom muzeju, upotpuni i uniforma srpskog vojnika.

ВОЈНИ МУЗЕЈ ОБОГАТИЛА СРПСКА УНИФОРМА: У Солуну први пут изложена и одећа наших ратника из Великог рата (ФОТО)

Foto Predstavništvo RS u Solunu

Tako je, nedavno, postavka u kući sećanja na proboj Solunskog fronta u kome je srpska vojska imala presudnu ulogu, uz replike uniformi saveznika, obogaćena i uniformom srpskih junaka koji su odavde krenuli u juriš za slobodu okupirane otadžbine.

- Ovo je prvi takav eksponat u jednom grčkom muzeju - kaže, za "Novosti", Jelena Jovanović, šef Predstavništva RS.

- Dugo smo tragali, pisali, pozivali, mnogobrojnim adresama se obraćali da nas upute gde da nabavimo uniformu ili, ko bi mogao barem da je sašije približno onoj koju su nosili srpski vojnici... Onda sam došla do nekih fotografija sa obeležavanja svečanosti upriličenih povodom jubileja vezanih za Veliki rat. Na tim fotografijama i glumci i statisti bili su odeveni kao nekad veliki junaci. Brzo je stigao odgovor o majstoru čijih je ruku taj rad. Pozvali smo ga... I, uniforma je stigla. Puno srce i nama i pukovniku Nikolaciosu.

UMETNIK Draško Višić izrađuje  replike uniformi, Foto M. Marković

Vasilis Nikolacios je veliki prijatelj Srba, čuvar porodičnog sećanja na žrtvu i herojstvo junačkog naroda koji je u njegovoj domovini potražio utočište i spas, pa odatle krenuo u slavu i slobodu, govorio je:

- Na tim sećanjima sam stasavao, učio, zavoleo narod koji nije žudeo za hlebom, već za slobodom i nije pravedno da u postavci samo nema uniforme srpskog vojnika. Molim vas da učinite sve i ja koliko mogu da to mesto ne ostane prazno.

Foto Predstavništvo RS u Solunu

Vojnom muzeju u Solunu repliku uniforme darovao je Draško Višić, Banjalučanin, unuk solunskog dobrovoljca Luke Lakića iz Radosavske kraj Vrbasa. Draško Višić, čovek - logistika Vladi i institucijama Republike Srpske, kad god su kakva obeležavanja pobeda i stradanja u Velikom ratu, javio se Jeleni Jovanović, a ona Vasilisu. Tada se prepliću dve lepe sudbinske priče. Priče potomaka ratnika i njihovih domaćina sa upisanim sećanjima na vreme kad su dva naroda, grčki i srpski, iz velike drame izrasli u divove herojskog i ljudskog.

- Nikada sa takvom posvećenošću nisam radio uniformu kao tu za Vojni muzej u Solunu.

ISTRAJAN Pukovnik Vasilis Nikolacios , Jelena
Jovanović, Foto Predstavništvo RS u Solunu

Činilo mi se da su mi u rukama sva ordenja sveta, a zapravo, sve vreme je preda mnom bila đedova Albanska spomenica koja je ugrađena u mene, moje biće. Poživeo je, s njim sam proputovao put stradanja i slave. I darovao me sećanjem - priča nam Draško Višić.

- Pa, kad mi je Jelena zahvalila, rekao sam: "Ne, Jelena! Vi ste mene nagradili".

Replika uniforme srpskog vojnika, iz radionice Draška Višića je uz zastavu Srbije, okružena fotografijama i dokumentima o golgoti vojske koja se iz pepela vinula u sam vrh slobode.

VOLEO BIH DA VIDIM IZLOŽBU

NISAM bio u Solunu, tamo su odlazili ponajviše moji Banjalučani da posete grobove predaka, ali to nije opravdanje.Voleo bih da odem i ja, poklonim se Zejtinliku i to odavno planiram - kaže Draško Višić.

- Mislim da me septembar ove godine, kada bude obeležavana godišnjica proboja, neće mimoići. I da vam, kažem: mnogo mi je drago što govorim za novine "Novosti". Čitam ih i pamtim vaše dopisnike koji su, kao Slobodan Pešević, bili institucija. Svojevremeno smo, čak, i neke akcije zajedno realizovali. Bila su to lepa vremena - kazao nam je Draško Višić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas