ČUVAR Dragan Spasić ima obaveze da čisti Caričin grad, da kosi travu, održava zgrade i da vodi računa o instalacijama, ne da određuje ko može, a ko ne sme da uđe na ovaj arheološki lokalitet.

Komentari (2)

Sacuvajmo cuvara Dragana Spasica

08.07.2021. 07:32

Nedavno sam posetio Caričin grad. Na lokalitetu nije bilo nikakve zaštite, niti ikakvog stručnog osoblja koje bi posetiocima pomoglo. Čak ni info pulta sa mapom ili flajerima. To je, međutim, u velikoj meri nadoknadio čuvar, Dragan Spasić, koji nas je potpuno besplatno proveo kroz nalazište, sa puno znanja i entuzijazma, sve vreme skromno napominjući da nije arheolog. Žao mi je što je lokalitet potpuno zapušten i prepušten entuzijazmu usamljenog pojedinca, kome se i ovim putem zahvaljujem. Bojim se da uprava Muzeja hoće da ga ukloni. Njegova energija i ljubav prema Caričinom gradu verovatno im smeta.

A u Muzeju u Leskovcu haos

08.07.2021. 07:53

Na putu za Grčku, prošlog leta, hteo sam da posetim Muzej u Leskovcu. Zvao sam na telefonski broj sa sajta, direktno pitao da li je otvoreno - jer s muzejima u Srbiji često ima problema - i da li se mogu videti predmeti iz antičkog doba. Službenica mi je sve potvrdila i još dodala da požurim jer su vođene ture samo do 15h. Sišao sam s autoputa da bi otkrio da se zgrada muzeja renovira i da je zatvorena za posetioce. Pitam se šta radi ta direktorka Mira Ninošević i koga zapošljava parama iz budžeta, kad oni ne znaju ni da im se zgrada renovira?!!!