RAT ADVOKATA I BANKARA OKO TUŽBI ZA KREDITE: Posle povlačenja zahteva za tumačenje zakona, sve dublji jaz između banaka i 200.000 građana

V. C. S. - S. B.

06. 07. 2021. u 08:00

DA tri poslanika nisu povukla zahteve za autentičnim tumačenjima članova zakona o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji su podneti u petak uveče Skupštini Srbije, građani bi izgubili sve postupke koje vode protiv banaka, kaže Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore Srbije.

РАТ АДВОКАТА И БАНКАРА ОКО ТУЖБИ ЗА КРЕДИТЕ: После повлачења захтева за тумачење закона, све дубљи јаз између банака и 200.000 грађана

Foto D. Milovanović

A oni koji imaju pravosnažne izvršne presude našli bi se na meti bankarskih tužbi, pa bi morali da vrate novac koji su sudski dobili na ime troškova obrade kredita i plate troškove postupka.

Advokati širom zemlje u ponedeljak su bili u jednodnevnom štrajku upozorenja, nisu postupali pred sudovima, tužilaštvima, organima uprave, izvršiteljima, niti su pristupali u pretkrivičnim postupcima u policiji, osim u slučaju određivanja pritvora.

- Uvek ćemo reagovati na narušavanje pravne sigurnosti. Autentično tumačenje zakona u parlamentu narušava princip podele vlasti. Zakonodavac treba da donosi zakon, a sudovi da ga tumače i presuđuju. Skupština ima pravo na autentično tumačenje, ali bi trebalo da ga koristi samo izuzetno, kada postoje nejasnoće. Ovde toga nema, već samo uticaja bankarskog lobija, koji ne želi da vrati nelegalno obračunate troškove građanima - kaže Gostiljac.

Autentično tumačenje ima snagu zakona, a u ovom slučaju sledovala bi retroaktivna primena, što je protivno Ustavu. Osim toga, time bi pravni stav Vrhovnog kasacionog suda bio "pregažen". Advokati nude i rešenje:

- Banke da vrate ono što duguju građanima ili da Narodna banka izda obavezno uputstvo, kao u slučaju "švajcaraca".

Ovakve mere, kako ističu, jedini su put za ubrazanje rada sudova. A o opterećenju parnicama svedoči slučaj Trećeg osnovnog suda u Beogradu, koji već sada zakazuje ročišta za januar 2023. godine!

Prema procenama Udruženja banaka Srbije, pred sudovima se vodi između 150.000 i 200.000 procesa građana protiv banaka.

- Ovo je opštedruštveni problem, potreban nam je izlaz - smatra Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka. - To se dešava samo kod nas, a Zakon o obligacionim odnosima je skoro identičan na prostoru cele bivše SFRJ. Zato je neka mala advokatska kancelarija udesetostručila prihod. Ali svi ćemo osetiti posledice. Počeće da se povlači kapital, a onda i cene idu gore. Krediti će biti skuplji. Kao da smo izolovano ostrvo. Ovo kao da je borba nekih interesnih grupa.

Bankari ponavljaju da je cena njihove usluge efektivna kamatna stopa, čiji je deo i naknada.

- Da li iko drugi ima obavezu da tako daje specifikaciju svojih troškova - pita se Vasić. - Evropski sud pravde je rekao da je dozvoljeno naplaćivati naknade ako je klijent upoznat, a naš klijent jeste. Dobio je sve u ugovoru i planu otplate. I NBS kaže da smo u redu dok iskazujemo kroz efektivnu kamatnu stopu. To je jedinstvena cena usluge. A mi imamo tužbe i za 20 dinara.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije smatra da su krivci za trenutno stanje ministarstva finansija i trgovine, koja ne prihvataju inicijative da se donesu podzakonska akta za zakone o zaštiti korisnika finansijskih usluga i zaštiti potrošača.

- U ovom sporu postoji interes i advokata i banaka, dok se potrošači i građani nalaze u sredini te borbe - kaže Goran Papović, predsednik NOPS. - Tražili smo da se vrati mogućnost kolektivne tužbe, ali to ne pominju ni država, ni advokati.

SPOROST PRAVOSUĐA KOŠTA

MINISTARKA pravde Maja Popović pozdravila je povlačenje predloga za autentično tumačenje pojedinih odredaba tri zakona.

- Svesni smo izazova sa kojima se suočava privredni i finansijski sektor i kompletno pravosuđe zbog masovnih tužbi u bankarskim sporovima. Nacrt izmena Zakona o parničnom postupku trebalo bi da dovede do smanjenja broja tužbi, rasterećenja sudova i smanjivanja troškova za Srbiju, kao posledice bankarskih sporova. Država isplaćuje ogromna sredstva zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku - kaže Popovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a