ĐORĐE ĐURIĆ OTKRIVA: Da li su toplotni talasi u Srbiji posledica Omega blokinga?

Novosti onlajn

01. 07. 2021. u 15:56

OMEGA BLOKING i rekordne temperature u Americi. U Kanadi rekordnih 50°C. Šta se dešava kada se ovaj potpuno prirodni sistem pojavi u Evropi?

ЂОРЂЕ ЂУРИЋ ОТКРИВА: Да ли су топлотни таласи у Србији последица Омега блокинга?

Foto: Printscreen/CBS

Meteorolog Đorđe Đurić daje odgogvor na ovo pitanje.Već nekoliko dana iznad zapadnih delova Kanade i severozapada Sjedinjenih Američkih Država nalazi se snažan anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska. Upravo ovaj anticiklon predstavlja ''blokadu'' za zonalna, odnosno zapadna visinska strujanja koja preovldavaju u umerenim širinama, a ujedno i za prodor ciklona, oblačnih i padavinskih sistema sa Pacifika unutar kopna, pa ovi sistemi zaobilaze područja sa visokim vazdušnim pritiskom i premeštaju se meridionalno daleko severnije ili južnije, dok unutar područja sa veoma visokim vazdušnim pritiskom preovladavaju silazna strujanja, koja leti dodatno zagrevaju vazduh, jer se vazduh spuštajući ujedno i zagreva, a kada se uzdiže, vazduh se hladi i kondenzuje i dovodin do formiranja oblaka i padavina. I mlazna struja, koja obavija našu planetu, tada dobije meridionalno kretanje (sever-jug ili jug-sever), pa se strujanja unutar ove struje tako i premeštaju, a sa njima zajedno i vazdušne mase iz suptropskih ili polarnih širina.

Foto: Printscreen/CBS

Zahvaljujići sinoptičkoj situaciji koja ovih dana ima karakteristike OMEGA BLOKING, ovih dana rekordne temperature beleže se na severozapadu Sjedinjenih Američkih Država i na zapadu Kanade. U Kanadi je srušen nacionalni rekord od 45°C, jer je temperatura 27. juna u mestu Lyton (Britanska Kolumbija) dostigla 47°C, 28. juna 48°C, a 29. juna neverovatnih 49,7°C, tj. 50 stepeni. To su vrednosti temperatura više nego u Las Vegasu i drugim mestima na jugozapadu SAD. Lyton se nalazi oko 100 km zapadno od Vankuvera, odvojen planinama od Pacifika i nalazi se u dolini, između veoma visokih planina. Dosadašnji rekor u ovom mestu je bio 44°C, a za celu Kandadu 45°C, koliko je mereno na jugu Kanade, u pograničnom delu sa SAD. Rekordne visoke temperature beleže se širom zapadadne Kanade i severozapada SAD, uz vrednosti preko 40°C, pa i do 45°C, a rekordi su pali i u Sijetlu, Portlandu i u drugim gradovima. Ovaj primorski deo Pacifika odlikuje se okeanskom i veoma blagom klimom, gde letnje tempereture veoma retko prelaze 30°C, a isto tako zimi se veoma retko spuštaju ispod 0°C, pa klima podseća na klimu Britanskih ostrva. Nešto drugačija klima je unutar kopna, gde su zime ledene i veoma snežne, a leta ipak toplina nego na obali Pacifika.

I dok temperature ovih dana unutar kopna ovog dela Amerike dostižu 45°C, pa i rekordnih 50°C, mesta na samoj obali Pacifika od Kalifornije na jugu do Oregona i Britanske Kolumbije na severu imaju veoma niske temperature od 15 do 25°C, jer se ovaj priobalni deo Amerike nalazi pod uticajem veoma hladne okeanske struje u Pacifiku. Leta u San Francisku i u Los Anđelesu u proseku beleže maksimalne temperature od 20 do 25°C, upravo zahvaljujući hladnoj okeanskoj struji, uz povremene ekstremno visoke temperature, dok su prosečne maksimalne temperature unutar kopna Kalifornije često iznad 40°C, neretko i iznad 45°C, a u Dolini Smrti i preko 50°C.

Foto: Printscreen/CBS

OMEGA BLOKING sistem je pojava koja se neretko javlja i u Evropi i tada visok vazdušni pritisak iznad centralne Evrope predstavlja ''blokadu'' za prodor ciklona, padavina i oblačnih sistema sa Atlantskog okeana, pa je iznad većeg dela Evrope i našeg područja stabilno i suvo, a cikloni i padavinski sistemi sa Atlantika dobiju meridionalna kretanja i obrušavaju se na najjužnije delove Evrope, npr. na jug Španije i Portugalije ili na sever Afrike i na najsevernija područja Evrope, npr. na sever Norveške. Kako se omega bloking neretko u Evropi pojavljuje u hladnom delu godine, unutar ovog sistema, tj. polja visokog pritiska, zbog veoma slabih strujanja i preovlađujućih silazna struja, preovladavaju magle, u kojima je vazduh u urbanim i industrijskim sredinama veoma zagađen. Istovremeno, na obodu ovog sistema, strujanja poprimaju meridijalna kretanja, pa se tako veoma topla, blaga i vlažna vazdušna masa sa dalekog juga i iz suptropskih širina transportuje sve do polarnih predela, a isto tako na istoku ovog obodnog sistema ledene vazdušne mase iz polarnih predela prodru do oblasti Crnog mora ili Bliskog istoka. Dakle, strujanja na visini dikitiraju i transpot vazdušnih masa, pa otud zimi da temperature iznad polarnog kruga pređu i 0°C, a gde je prosek za 30-40 stepeni niži, a isto tako temperazure u suptropskim širinama Evrope, Afrike i Bliskog istoka opadnu ispod 0°C, a sneg zaveje Tursku, Istanbul, Liban i delove severne Afrike i Bliskog istoka, pa padne čak u pustinjskim predelima.

Inače, od početka leta, Srbiju i naše područe zahvatila su već dva toplotna talasa. Ona nisu posledica OMEGA BLOKINGA, već jugozapadnog visinskog strujanja, a u sklopu njega dolazi do advekcije vrele vazdušne mase sa severa Afrike. Osim veoma tople vazdušne mase, stizale su i čestice peska iz Sahare, pa su padavine sadržale te čestice, što je naročito vidljivo na vozilima i prozorima. I ovo se smatra potpuno prirodnom pojavom. Dobra vest je da su vrućine od danas popustile i da nas sve do početka sledeće sedmice očekuju temperature koje su prosečne za leto, pa će one u petak i u subotu biti od 25 do 29°C, u nedelju oko 29-30°C, a najsvežije biće u ponedeljak. Prema trenutnim prognozama, postoji mogućnost da nas treći toplotni talas zahvati od sredine sledeće sedmice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)