VITEZOVI SE VRATILI U KRUŠEVAC: Na megdan došli konjanici, strelci, borci sa kopljima, najmlađi Stefan ima samo četiri godine (FOTO)

S. BABOVIĆ

26. 06. 2021. u 21:33

NA desetine vitezova iz cele Srbije, konjanika, streličara, boraca odvažnih sa kopljem i mačem pristiglo je na 5. Viteški megdan u Kruševcu, a najmlađi među njima ima samo četiri godine!

ВИТЕЗОВИ СЕ ВРАТИЛИ У КРУШЕВАЦ: На мегдан дошли коњаници, стрелци, борци са копљима, најмлађи Стефан има само четири године (ФОТО)

Foto: S. Babović

Zove se Stefan Đurović i u Lazarev grad, gde se od 25.do 27.juna i održava atraktivna manifestacija Turističke organizacije Kruševac, ”dojahao” je na viteškom konju iz Kragujevca.

- Oduševljen je festivalom, zavoleo je pored nas srednjevekovne običaje, a kako je još mali, tek se sada upoznaje sa nasleđem - kaže za “Novosti” Igor Đurović, Stefanov otac, arheolog, koji svira gusle trzačke i psaltir, preteču klavira.

U SVEBOR Savezu Srbije svedoče za “Novosti” da je interesovanje za Viteški megdan bilo izuzetno, kao i da su vitezovi pristigli iz više družina iz cele Srbije.

- Nismo mirovali ni za vreme epidemije, iako festivala nije bilo, trudili smo se da kroz radionice pobošljamo našu opremu, uvek ima posla - kaže za “Novosti” Ivan Lazić, predsednik SVEBOR-a. - Ovde smo sa 30 vitezova različitih sposobnosti i afiniteta, ima i onih koji neguju davno zaboravljenu veštinu “đostranje” - borbu sa dva dugačka ratna koplja.

Zajedno sa vitezovima, u Arheološki park Kruševački grad, gde su tokom vikenda postavljeni šatori i gde se jarbola vijore zastave viteških družina, došli su i izrađivači srednjevekovne grnčarije. Specijalno za najmlađe posetice festivala organizovane su i grnčarske radionice.

- Već 13 godina radim sa decom i to je nešto najlepše na svetu - kaže grnčarka Sanja Janković iz Niša, koja radi u “Keramici Konstantinus” na izradi srednjevekovnih krigli, dozera za rakiju, dekorativnih predmeta za kojima vlada velika potražnja.

Na festivalu posla ima i za “lukare”. Dejan Rakić iz Naupara kod Kruševca već sedam godina izrađuje lukove i strele od raznovrsnih komada drveta. Profesionalni je stolar i zaljubljenik u neobično oružje.

U PONUDI I NAJBOLjA VINA

U Turističkoj organizaciji Kruševac se nadaju da je prva masovna manifestacija, koju pripremaju nakon što je utihnula epidemija samo jedna u nizu koja će do kraja jeseni privući brojnu publiku, kako je bilo i pre epidemije. Koncert Nacionalnog ansambla “Kolo” je prvog dana privukao par hiljada posetilaca, a jednaka poseta očekivala se i za nastup Biljane Krstić i “Bistrik orkestra”.

- ”Carski festival Lazarevi putevi vina” je sadržaj koji smo ponudili ovog subotnjeg dana, kao novinu na tradicionalnom festivalu, gde će se predstaviti više od 20 vinarija iz Srbije -napominje Dragana Kostić, predstavnica TOK, koji je uspešno organizovao Viteški megdan u Lazarevom gradu.

- Interesovanje za srednjevekovnim oružjem je čini mi se sve veće, a pored lukova i strela, radim vosak za zaštitnu, mete,vrhove strela, posebna tela strela-šaftove - priča lukar Dejan.

Među zaljubljenicima u srednji vek je i Aleksandra Mitrović, grafički dizajner iz Beograda, koja izlaže na Srednjevekovnom bazaru u okviru Viteškog megdana.

- Izrađujem nakit inspirisan unutrašnjosti Pećke patrijaršije, manastira Sopoćani, Visoki Dečani, Kalenić, potražnja za nakitom postoji i među turistima, mnogi ga kupuju,jer može predstavljati i suvenir - objašnjava Beograđanka Aleksandra Mitrović, koja je od majke nasledila ljubav prema istoriji umetnosti.

Do kraja Viteškog megdana koji se završava u nedelju Dečijim viteškim festivalom i venčanjem bračnog para u srednjevekovnom stilu u Crkvi Lazarica, posetioci će moći da pogledaju i nadmetanje u hajdučkim disciplinama, viteške borbe, okušaju se u jahanju konja gađanju iz strele. Na srednjevekovnom bazaru u ponudi su dragocene rukotvorine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!