SESTRA BRATU DALA BUBREG I PODARILA ŽIVOT: Prvo uspešno postkovid presađivanje organa u UKC Niš

D. A.

16. 06. 2021. u 10:23

POSLE 16 meseci pauze u Klinici za kardiohirurgiju i transplantaciju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu urađena je transplantacija bubrega.

СЕСТРА БРАТУ ДАЛА БУБРЕГ И ПОДАРИЛА ЖИВОТ: Прво успешно постковид пресађивање органа у УКЦ Ниш

Foto D. Alihodžić

Milica Pešić (38) dala je bubreg svom bratu Dušanu Dimanjiću (29) i podarila mu nov život. Direktor Klinike profesor dr Dragan Milić kaže da se pacijent oporavlja i da je, prema prvim pokazateljima, transplantacija obavljena uspešno.

- Samo tri dana posle operacije vrednosti kreatinina i uree, parametri koji pokazuju funkciju bubrega, i koje su bile povišene kod Dušana više od 10 puta, u potpunosti su se normalizovale. On će sada imati potpuno normalan život i više mu neće biti potrebne hemodijalize - kazao je, za "Novosti", doktor Milić.

On naglašava da ova transplantacija pokazuje i snagu niškog UKC jer da bi se ovakva operacija uspešno obavila, bilo je neophodno učešće velike ekipe od oko 30 do 40 članova.

Foto UKC Niš

- Zahvalan sam nefrolozima dr Goranu Paunoviću i dr Branki Mitić i njihovoj ekipi na pripremi sestre i brata za transplantaciju, urolozima, koje su predvodili dr Pejić i dr Dinić, vaskularnim hirurzima dr Ilić i dr Periću, kao i ostalim članovima hirurške ekipe sa kojima sam imao zadovoljstvo da radim ovu operaciju, anesteziolozima, koje su predvodili dr Golubović i dr Nenad Jovanović na izvanredno vođenoj anesteziji - nabraja doktor Milić.

Po njegovim rečima, ceo tim koji je obavio transplantaciju, želi Dušanu i Milici sve najbolje.

-Istovremeno molimo sve one koji budu u prilici da pomognu transplantacioni program da to i učine, jer na transplantaciju bubrega u Srbiji čeka više od 1.000 ljudi - podsetio je dr Milić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VREME DA SE SRBI UJEDINE: Poruke sa skupa Svesrpski sabor Krušedolska zvona 2022