AGE +: Sombor i Šabac zajedno brinu o sugrađanima trećeg doba

J. L.

03. 07. 2023. u 16:51

ČELNICI gradova Sombra i Šapca, Antonio Ratković i Dragan Pajić potpisali su memorandum o saradnji dva grada u okviru projekta „Age+“.

AGE +: Сомбор и Шабац заједно брину о суграђанима трећег доба

foto: Grad SOmbor

Gradovi Sombor i Šabac postali su partneri na regionalnom projektu, koji ima za cilj podršku starijim osobama, kroz međugeneracijske aktivnosti, izgradnjom zajednica koje su prilagođene potrebama osobama starijim od 65 godina, te jačanju kapaciteta u oblastima socijalne zaštite, zdravstva i nege.

- Na inicijalnom sastanku smo već dosta toga dogovorili. U našem gradu oko 23 odsto čine stanovnici stariji od 65 godina i siguran sam da će ovaj projekat doprineti boljem položaju naših najstarijih sugrađana. Uz sve ove mere koje imamo, želimo da unapredimo i sprovedemo još mnogo novih mera, usmerenih ka našim najstarijim sugrađanima“, istakao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora. - Drago mi je da će se naši najstariji direktno uključiti u odluke pri donošenju budžeta. Izradićemo Lokalni akcioni plan za najstarije, jer njihova vidljivost treba i mora biti na višem nivou.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je Grad Šabac u poslednje dve i po godine učinio znatne pomake u poboljšanju socijalnog statusa starijih, gde naročito treba istaći da je Grad obezbedio besplatan javni prevoz na teritoriji grada Šapca za sve sugrađane starije od 65 godina.

-Projektom ,,Age+” podstaći ćemo veće učešće starijih osoba u dijalogu sa donosiocima odluka, povećanje kapaciteta pružalaca usluga kroz obuke i studijske posete, povećanje ponude usluga podrške starijima kroz međusektorsku saradnju, veću vidljivost starijih u društvu, povećanju svesti o njihovim potrebama i smanjenje diskriminacije po osnovu starosti. Zajedno sa kolegama iz Sombora aktivno ćemo raditi za dobrobit naših najstarijih sugrađana i verujemo dodatno unaprediti njihov položaj - kazao je Dragan Pajić, gradonačelnik Šapca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)