NA VRUĆINI SAMO LAGANI OBROK: Jelovnik za sedam dana
TOKOM visokih spoljnih temperatura, važno je da imate lagane obroke iz više fizioloških i metaboličkih razloga. Telo se na velikoj vrućini nalazi pod dodatnim stresom, jer pokušava da održava normalnu telesnu temperaturu, a hrana koju jedemo direktno utiče na to kako će organizam da se nosi sa tim opterećenjem.
Foto Shutterstock
Svaki put kad jedemo, telo troši energiju da svari hranu, što dovodi do povećanja telesne temperature. Teška, masna ili obilna jela dodatno povećavaju unutrašnju toplotu, što je nepoželjno tokom vrućine, jer telo već pokušava da se rashladi. Masni, prženi i teški obroci zahtevaju više žuči, pankreasnih enzima i više rada jetre i želuca. To je dodatno opterećenje za, ne samo za jetru i pankreas, već i za creva. Kod ljudi sa već postojećim hroničnim stanjima, kao što su gastritis, masna jetra, pankreatitis, to može da dovede do pogoršanja simptoma.
Kada pojedemo "težak" obrok, velika količina krvi se usmerava ka stomaku i crevima radi varenja. Tokom vrućine, telu je potrebna ta krv za rashlađivanje kroz kožu (znojenje). Ako su digestivni organi previše zauzeti, telo se sporije hladi, pa može doći do vrtoglavice, umora, osećaja znojenja bez osveženja i povišenja krvnog pritiska. Pri tome, teški obroci često sadrže više soli i masti, što dodatno povlači vodu iz organizma u creva i zahteva više tečnosti za obradu. U kombinaciji sa pojačanim znojenjem, to povećava rizik od dehidratacije i neravnoteže elektrolita.
Zato vam ovom prilikom predlažemo kako bi mogao da izgleda lagani jelovnik za vruće dane:
Ponedeljak
Doručak:
Jogurt sa ovsenim pahuljicama, borovnicama i kašičicom meda
Užina:
Krastavac i nekoliko badema
Ručak:
Barena tikvica i šargarepa sa grilovanom piletinom i limunovim prelivom, čorba od paradajza (hladna ili mlaka)
Užina:
Dve kriške lubenice
Večera:
Salata od tunjevine, rukole, paradajza i maslinovog ulja
Utorak
Doručak:
Hladna ovsena kaša sa jogurtom i dinjom
Užina:
Šaka oraha i parčence svežeg ananasa
Ručak:
Barena boranija sa belim mesom i malo maslinovog ulja, supa od tikvice i peršuna
Užina:
Hladni zeleni čaj bez šećera i breskva
Večera:
Salata od leblebija, krastavca i paprike i integralni dvopek
Sreda
Doručak:
Kiselo mleko sa lanenim semenom i par kašika ovsene kaše
Užina:
Pola avokada sa limunovim sokom i malo soli
Ručak:
Riblji file pečen u rerni sa tikvicom i blitvom, hladna supa od krastavca i jogurta (tarator)
Užina:
Par kajsija i čaša ceđene limunade bez šećera
Večera:
Salata od integralnog pirinča, čeri paradajza i feta sira
Četvrtak
Doručak:
Napitak od jogurta, banana i malo ovsenih pahuljica
Užina:
Par oraha i kriška hladne dinje
Ručak:
Pileći file na žaru sa salatom od rukole, paradajza i kukuruza, bistra supa sa peršunom
Užina:
Šaka borovnica
Večera:
Hladna integralna testenina sa tikvicom, čeri paradajzom i bosiljkom
Petak
Doručak:
Kefir sa semenkama (suncokret, susam) i kriška integralnog hleba
Užina:
Hladna limunada i nekoliko badema
Ručak:
Oslić sa kuvanim povrćem (brokoli, šargarepa, grašak), mlaka supa od povrća
Užina:
Dve kugle voćnog sladoleda (npr. malina ili mango)
Večera:
Salata sa kuvanim jajetom, zelena salata, masline, krastavac i malo sira
Preporučujemo
Srčana slabost, tiha epidemija koja pogađa više od 120.000 ljudi u Srbiji
09. 12. 2025. u 15:19
PIJETE GA, ALI NEMA EFEKTA: Ovo su načini da vitamin D odradi posao
07. 12. 2025. u 19:26
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)