NUTRITIVNE "BOMBICE" ČUVARI ZDRAVLJA: Uvrstite ovih 7 vrsti semenki u jelovnik i zaboravite na lekara
RAZNO semenje postalo je neizostavan deo savremene ishrane - i to s punim pravom.
Foto Shutterstock
Iako male, semenke, ili kako ih nazivaju "nutritivne bombice" sadrže ogromnu količinu korisnih materija koje podržavaju zdravlje celog organizma. Zato, u vremenu kada tragamo za prirodnim izvorima energije, boljim varenjem, zdravijom kožom, jakim kostima i snažnijim imunitetom - semenke su se izdvojile kao pravi saveznici.
Semenke su takođe vrlo fleksibilne u kulinarskoj upotrebi. Mogu da se koriste u slanim i slatkim jelima, kao dodatak ili kao glavni sastojak. Često se dodaju u domaći hleb, pogače i razne vrste peciva kako bi se povećala njihova hranljiva vrednost i dala prijatna hrskavost. Jogurt, kefir ili biljni napici postaju prava energetska bomba ako im se doda kašika lanenog ili čija semena. U musliju, ovsenim kašama i smutijima semenke obogaćuju teksturu i nutritivni profil.
Foto Shutterstock
Salate od povrća dobijaju poseban ukus kada se pospu pečenim susamom, bundevinim semenkama ili suncokretom. Čija se koristi za pudinge, deserte i zdravije verzije džemova. Laneno i konopljino seme često se dodaju u smese za pljeskavice od povrća, a crni kim je sve češći sastojak u fermentisanim napicima i prirodnim lekovima.
U eri brzog života, semenke su idealne jer se lako kombinuju, dugo čuvaju i brzo pripremaju. Redovna konzumacija semenki doprinosi zdravlju creva, održavanju telesne težine, boljoj koncentraciji i otpornosti organizma. Kada su deo balansirane ishrane, semenke predstavljaju jednostavan, ali moćan korak ka vitalnosti i dugovečnosti.
Evo koje su sve njihove dobrobiti:
Foto: Shutterstock
Laneno seme
Bogato je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i lignanima (antioksidansima). Poboljšava varenje, reguliše holesterol i korisno je za hormonalni balans. Nutricionisti preporučuju da se korsti mleveno, jer celo zrno teško prolazi kroz varenje.
Čija semenke
Smatraju se prvacima u apsorpciji tečnosti tako da prave gel kada se potope. Sadrže omega-3, vlakna, proteine, kalcijum i antioksidanse. Često se koriste u pudinzima, smutijima i ovsenim kašama.
Foto: Shutterstock
Susam
Odličan je izvor kalcijuma, magnezijuma i cinka. Zdrav je za kosti i hormone, posebno u menopauzi. Tahini ili pasta od mlevenog susama je osnova za humus i dresinge.
Foto: Shutterstock
Kim
Običan kim se koristi u kuvanju, kao dodatak za variva i hleb. Crni kim ima protivupalna i imunomodulatorna svojstva i često se koristi u alternativnoj medicini, naručito je popularno ulje crnog kima.
Suncokret
Izvor je vitamina E, selena, zdravih masti i proteina. Idealan je kao grickalica, dodatak salatama, musliju, hlebu.
Foto Shutterstock
Bundeva
Puna je cinka, magnezijuma, zdravih masti. Korisna je za zdravlje prostate i imunitet. Odlične su pečene, u supama, hlebu i salatama.
Konoplja
Sadrži visok nivo proteina, odnosno svih devet esencijalnih aminokiselina. Idealno za vegane i sportiste.Ima dobar balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
DRAMATIČNO UPOZORENjE ORBANA: Situacija je opasna, Evropa je na pragu rata
MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je danas da je situacija opasna i da je Evropa na pragu rata.
15. 11. 2025. u 18:52
ZELENSKI ALARMIRAO EVROPU: Rusija će pokrenuti veliku agresiju na kontinent, poznata i godina
UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija planira da pokrene veliku agresiju na evropskom kontinentu 2029. ili 2030. godine, navodeći da na to ukazuje povećana ruska proizvodnja oružja.
13. 11. 2025. u 10:54
Policija uletela na svadbu, HAPSI MLADU - a tek objašnjenje! Ovo je LUDNICA (VIDEO)
ČAK i na najlepšim svadbama ponekad se dese nepredviđene situacije, sitne greške ili čak veći incidenti.
14. 11. 2025. u 16:23
Komentari (0)