BORBA PROTIV VIŠKA KILOGRAMA: Savet stručnjaka - Bez voća ako hoćete da smršate
KO želi da se reši viška kilograma za neko vreme trebalo bi potpuno da isključi voće iz ishrane ili da ga ograniči na minimalnu količinu, savetuju stručnjaci za ishranu.
Foto Shutterstock
Kako navode, voće je - varalica: puno je šećera, doduše onih zdravih i potrebnih organizmu, ali, ipak, može da spreči mršavljenje. Ako se jede ujutru, šećer iz voća se lipogenezom pretvara u masti, a kasno uveče njegova energetska vrednost ne može da se utroši, pa se kao mast taloži u masnom tkivu. Ovo ne važi za ljude sa približno idealnom telesnom težinom. Oni mogu da jedu voće po želji.
Da biste uspešno mršavili, potrebna su tri obroka dnevno, u približno isto vreme - doručak, ručak i večera. Između ne bi trebalo da se "gricka". Kod doručka ne može mnogo da se pogreši, dok kod ručka, a posebno večere, greške plaćamo nagomilavanjem kilograma.
Doručak je najznačajniji i kalorijski najvažniji obrok. Tada bi trebalo da se jedu ugljeni hidrati, proteini poput slanine, jaja, mlečnih proizvoda, ali i sirovo povrće. Ručak bi trebalo kalorijski da bude skoro polovina vrednosti doručka, a večera polovina ručka. Vremenska razlika između doručka i večere ne bi trebalo da bude duža od dvanaest sati, što znači po šest sati između obroka.
Foto: Shutterstock
Evo predloga jelovnika:
Ponedeljak
Doručak: kajgana od dva jaja sa slaninom, kriška hleba, salata od sezonskog povrća
Ručak: tanjir kuvanog jela, parče projare, salata od sezonskog voća
Večera: kiselo mleko sa lanenim semenkama
Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: dve kriške hleba sa namazom od humusa i pečenicom, čaša jogurta ili kefira
Ručak: rižoto od integralnog pirinča sa povrćem i belim pilećim mesom
Večera: palenta sa mladim sirom
Foto Shutterstock
Sreda
Doručak: dva barena jaja, kriška hleba, salata od sezonskog povrća
Ručak: tanjir kuvanog jela, bareni krompir kao prilog
Večera: kukuruzne pahuljice sa jogurtom
Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i bademima
Ručak: krem-čorba od barenog povrća sa pilećim mesom
Večera: dva meko barena jaja, kriška hleba, bareno povrće
Foto: Printskrin Jutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce
Petak
Doručak: domaća pašteta od plave ribe, dve kriške hleba
Ručak: belo pileće meso na žaru, kriška hleba, salata od barene cvekle
Večera: projara sa sirom i spanaćem
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)