SKLONOST KA RAZVOJU MULTIPLA SKLEROZE ZAPISANA U GENIMA? Ispitujući DNK kostiju, naučnici došli do zanimljivih podataka

I. K.

05. 02. 2024. u 10:00

MEĐUNARODNI tim naučnika otkrio je, proučavajući DNK drevnih zuba i kostiju, da geni koji su štitili naše pretke od životinjskih bolesti nose povećan rizik da se oboli od multiple skleroze (MS).

СКЛОНОСТ КА РАЗВОЈУ МУЛТИПЛА СКЛЕРОЗЕ ЗАПИСАНА У ГЕНИМА? Испитујући ДНК костију, научници дошли до занимљивих података

Foto Shutterstock

Ovo saznanje moglo bi da promeni shvatanje uzročnika MS-a, kao i da pomogne u daljem razvoju lečenja, prenosi BBC.

Na severozapadu Evrope - sa Velikom Britanijom i Skandinavijom - beleži se duplo više slučajeva MS-a nego na evropskom jugu. Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu, Kopenhagenu i Oksfordu proveli su više od decenije proučavajući drevne kosti kako bi saznali zašto.

Multipla skleroza nastaje tako što imune ćelije počnu da napadaju mozak i kičmenu moždinu, što dovodi do simptoma kao što su ukočenost mišića i problemi pri hodanju i govoru.

Naučnici su otkrili da su geni koji povećavaju rizik od MS-a ušli u severozapadnu Evropu pre oko 5.000 godina masovnim migracijama stočarskog naroda Jamnaja. Narod Jamnaja stigao je sa zapadna Rusije, Ukrajine i Kazahstana, a migracije su ih odvele na Zapad Evrope, piše u jednom od četiri rada, objavljenih na ovu temu u naučnom časopisu Nature.

Nalazi su nas "sve zaprepastili", rekao je doktor Vilijam Bari, autor rada i stručnjak za kompjutersku analizu DNK iz drevnih ostataka pri Univerzitetu u Kembridžu.

U to vreme, varijante gena koje su nosili stočari predstavljale su prednost, štiteći ih od bolesti ovaca i goveda. Međutim, sa promenom ljudskog načina života i ishrane, ove varijante gena dobile su drugačiju ulogu. U današnje vreme oni znače veći rizik od razvoja određenih bolesti, kao što je MS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!