UZ ČISTE ZUBE, MANJI RIZIK OD INFEKCIJA: Studija ukazuje na vezu redovne higijene i preventive upale pluća tokom bolničkog lečenja

I. K.

03. 02. 2024. u 19:00

PRANjE zuba smanjuje rizik od upale pluća tokom bolničkog lečenja.

УЗ ЧИСТЕ ЗУБЕ, МАЊИ РИЗИК ОД ИНФЕКЦИЈА: Студија указује на везу редовне хигијене и  превентиве упале плућа током болничког лечења

Foto Shutterstock

Kako se navodi u novoj studiji objavljenoj u JAMA Internal Medicine, boravak u bolnici ponekad može da dovede do razvoja novog zdravstvenog problema. Otprilike, jedna od 100 osoba razvije upalu pluća dok je u bolnici, ali nova studija navodi da je pranje zuba tokom bolničkog lečenja značajno smanjilo verovatnoću razvoja infekcije potencijalno opasne po život.

Konkretno, studija je pokazala da je kod hospitalizovanih ljudi, koji nisu mogli sami da dišu, i čija terapija je podrazumevala mehaničku ventilaciju (respirator), manja verovatnoća da će razviti upalu pluća ukoliko imaju dobro oralno zdravlje. Zdravi zubi, kao i njeihovo redovno pranje je takođe dovedeno u vezu sa smanjenom verovatnoćom od smrtnog ishoda u intenzivnoj nezi, kraćim boravcima na intenzivnoj i skraćenim vremenom koje je osobi potrebno da bude na respiratoru.

Istraživači su analizirali podatke za oko 2.800 hospitalizovanih ljudi, upoređujući one koji su ostali na intenzivnoj nezi i one koji nisu. Nije bilo značajnog smanjenja rizika od razvoja pneumonije u bolnici među pacijentima koji nisu na intenzivnoj nezi. Takođe, nije bilo daljeg smanjenja rizika kada se pranje zuba dešavalo više od dva puta dnevno.

Pneumoniju stečenu u bolnici obično izazivaju oralni mikroorganizmi koji ulaze u pluća kroz proces koji se zove aspiracija, kao kada pljuvačka slučajno uđe u disajne puteve umesto da se proguta.

- Signal koji ovde vidimo prema nižoj smrtnosti je upečatljiv - to ukazuje da redovno pranje zuba u bolnici može da spase živote. Retkost je u svetu bolničke preventivne medicine da se nađe ovako nešto što je i efikasno i jeftino. Umesto novog uređaja ili leka, naša studija pokazuje da nešto tako jednostavno, kao što je održavanje zuba, može da napravi veliku razliku - istakao je dr Mikel Klompas, istraživač iz Brigham and Women"s Hospital.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSVOJ KARTE I BUDI DEO HUMANE MISIJE NA FESTU