NIJE DOBAR SAMO PROTIV GRČEVA: Magnezijum utiče na stres, krvni pritisak, anksioznost…

Novosti online

02. 01. 2024. u 17:20

Magnezijum je suštinski element koji je potreban našem telu, ključ je za više bioloških procesa kao što su funkcionisanje ćelija i korišćenje energije.

НИЈЕ ДОБАР САМО ПРОТИВ ГРЧЕВА: Магнезијум утиче на стрес, крвни притисак, анксиозност…

Foto Shutterstock

 Stručnjaci napominju da magnezijum može da pomogne u regulisanju nivoa kortizola, što može da pomogne u regulisanju stresa.

Za koja sve stanja je uočena delotvornost magnezijuma

Naučni dokazi pokazuju da je magnezijum mineral koji, kao dodatak ishrani, može da pomogne u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska. Takođe, može da pomogne u kontrolisanju nivoa  šećera u krvi za ljude sa dijabetesom tipa 2. Sprovođene su i studije koje su se bavile prednostima magnezijuma za brojna stanja – od lečenja migrene do kovid 19 infekcije, koje su pokazale koliko je ovo jedinjenje korisno u nekim slučajevima.

Ali, što se tiče mentalnog zdravlja, postavlja se pitanje da li magnezijum zaista može da pomogne u smanjenju anksioznosti? Sa neurološkog stanovišta, psiholozi navode da postoje neki dokazi koji ukazuju na to da magnezijum može da bude koristan za kontrolu anksioznosti i stresa, ali je potrebno više istraživanja na tu temu.

Šta treba da znate kada je u pitanju magnezijum i anksioznost

Na koji način je magnezijum dobar za anksioznost? Između ostalog, pokazalo se da magnezijum na različite načine pomaže kod anksioznosti. Ali, važno je zapamtiti da suplementi poput magnezijuma nisu pogodna zamena za profesionalnu medicinsku negu. Zbog toga je važno da uvek prvo razgovarate sa svojim lekarom u slučaju da se suočavate sa stresom i anksioznošću o tome koje korake je potrebno preduzeti kako bi se kontrolisali simptomi, jer druge terapije moždu mogu da budu efikasnije od magnezijuma.

Do sada je utvrđeno da magnezijum u slučaju stresa i anksioznosti može da pomogne tako što:

1. Reguliše nivo kortizola

Prvo, pokazalo se da magnezijum pomaže u izjednačavanju kortizola – jednog od hormona stresa u našem telu. Kortizol je veoma važan za akutni stres, ali u vreme hroničnog stresa, on zapravo može da pogorša depresiju i anksioznost, upozoravaju stručnjaci.

Drugim rečima, previše stresa, a samim tim i kortizola, može da poveća anksioznost.

Mnoge studije su istraživale efekat koji magnezijum ima na smanjenje nivoa kortizola i zaključile da on može da se nosi sa ovom prekomernom anksioznošću tako što smanjuje ili blokira neuroendokrine puteve koji šalju kortizol u mozak.

2. Balansira neurotransmitere

Pored toga, magnezijum može da pomogne u regulisanju preopterećenih neurotransmitera u mozgu. Neurotransmiteri služe kao prekidači za „uključivanje i isključivanje“ mozga – kada smo  pod stresom ili uznemireni – oni se uključuju, a kada se smirimo – isključuju se. Kada je previše prekidača uključeno, naši nervi su hiper-uzbuđeni, pa se osećamo anksiozno i čak možemo da postanemo depresivni, posebno u emocionalnim kontrolnim centrima mozga, objašnjavaju psiholozi. Naš mozak održava ravnotežu ovih prekidača za uključivanje i isključivanje tako što ima dve vrste neurotransmitera: prvi „uzbuđuje“ nerve, dok ih drugi inhibira ili blokira (inhibitorski).

Magnezijum deluje poput lekova za anksioznost

– Prekidači za uključenje su neurohemikalija koja se zove glutamat, a prekidač za isključivanje – ili stvar koja isključuje neke od ovih nerava je neurohemikalija koja se zove gama-aminobutirna kiselina (GABA), koja je takođe put anksioznosti – ističe psihijatar dr Joseph Austerman sa Cleveland Clinic.

Magnezijum može da pomogne u sprečavanju preteranog aktiviranja neurotransmitera i pogoršanja anksioznosti. Prema dr Austermanu, to radi tako što smanjuje oslobađanje glutamata — ekscitatornog neurotransmitera — i pomaže u oslobađanju gama-aminobutirne kiseline, inhibitornog neurotransmitera.

– Na neki način, magnezijum može da oponaša ono što rade neki od lekova za anksioznost – naglašava dr Austerman.

(eKlinika)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!