NI "DOBAR" HOLESTEROL NIJE DOBAR: Veći HDL - veći rizik od staračke demencije?

I. K.

16. 11. 2023. u 16:31

NOVA studija o starijim osobama otkrila je vezu između ekstremnih nivoa "dobrog" HDL holesterola i malog povećanja rizika od demencije kasnije u životu.

НИ ДОБАР ХОЛЕСТЕРОЛ НИЈЕ ДОБАР: Већи ХДЛ - већи ризик од старачке деменције?

Foto Shutterstock

I visok i nizak, HDL holesterol povezan je sa većim izgledima za razvoj demencije u poređenju sa srednjim nivoima, pokazalo je istraživanje u okviru koga je praćeno više od 184.000 odraslih (prosek 70 godina) tokom 17 godina. Novo istraživanje, objavljeno početkom oktobra u časopisu Neurology, kaže da su naučnici nastojali da shvate vezu između dva tipa holesterola, HDL-C i LDL-C, i verovatnoće za razvoj demencije u starijoj dobi. Iako je bilo nekih studija na ovu temu, malo njih je razmatralo uticaj statina ili ispitalo mogućnost složenijih asocijacija. Ove veze istraživane su uz korišćenje obimnih podataka iz odgovora na anketu i elektronskih zdravstvenih kartona.

Ispitanici, od 55 i više godina učestvovali su u zdravstvenoj anketi između 2002. i 2007. godine. Nisu imali demenciju pre istraživanja, a holesterol im je meren u roku od dve godine nakon ankete.

Istraživački tim pratio je ispitanike do decembra 2020. godine da bi video da li su razvili demenciju. Koristili su specifične metode i modele da bi shvatili podatke, pri čemu su uzimali u obzir različite faktore kao što su demografija i lekovi.

Nalazi su pokazali, kako kažu istraživači, da su i veoma nizak i veoma visok nivo HDL-C povezani sa većim rizikom od razvoja demencije.

Foto Shutterstock

Istraživači su izvestili da ljudi sa najvišim nivoom HDL holesterola imaju 15 odsto veći rizik od demencije u poređenju sa onima sa srednjim nivoom holesterola. Oni sa najnižim nivoima HDL imali su sedam odsto veći rizik od demencije u odnosu na grupu srednjeg ranga. Kako je rečeno, ovi odnosi održavaju se čak i nakon što se uzmu u obzir drugi faktori kao što su upotreba alkohola, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

S druge strane, nivoi "lošeg" LDL-C holesterola nisu pokazali jasnu vezu sa rizikom od demencije za sve. Međutim, za one koji su koristili statine, viši nivo LDL-C ukazivao je na nešto veći rizik od demencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?