NAJČEŠĆI RAZLOZI ZNOJENJA: Evo šta nam žlezde poručuju

Novosti online

03. 09. 2023. u 17:08

ŽLEZDE ispod pazuha reaguju na stresne situacije lučenjem znoja od masnoća i proteina, koji se mešaju s bakterijama na našoj koži. Zbog toga i nastaje neprijatan miris.

НАЈЧЕШЋИ РАЗЛОЗИ ЗНОЈЕЊА: Ево шта нам жлезде поручују

Foto: Shutterstock

Ako vas često obliva znoj, bez obzira na to kolika je napolju temperatura ili koje je godišnje doba, poslušajte svoje telo jer vam time nešto poručuje. 

1. Pod stresom ste

Po mirisu znoja lako možete prepoznati da li ste pod stresom. Kada nam je vruće, aktiviraju se žlezde koje se nalaze širom tela i proizvode znoj koji se uglavnom sastoji od vode i soli i nema izražen miris.

Kada smo pod stresom, znoj proizvode apokrine žlezde, koje se nalaze samo na određenim delovima tela poput pazuha. Taj znoj sastoji se od masnoća i proteina, koji se mešaju s bakterijama na našoj koži i tako stvaraju neprijatan miris.

2. Širite "pozitivu" ili strah

Istraživanja su pokazala da ljudi u vašoj blizini mogu da prepoznaju šta osećate po mirisu vašeg znoja. U jednom eksperimentu 36 žena je moralo da pomiriše uzorke znoja 12 muškaraca koji su pre toga pogledali filmove što su imali zadatak da ih usreće ili da ih preplaše.

Kada su žene pomirisale znoj preplašenih muškaraca, uzrokovao im je sličnu reakciju straha i gađenja. Kada su pomirisale znoj srećnih muškaraca, taj miris izazvao je u njima blagu reakciju i osmehe.

3. Pao vam je šećer u krvi

Pojačano znojenje jedan je od simptoma naglog pada šećera u krvi. Ovaj problem lako možete da rešite konzumacijom čokolade ili bilo kakvog slatkiša koji vam se nađe pri ruci.

4. Trudni ste ili ulazite u menopauzu

Ako postoji mogućnost da ste trudni ili pred menopauzom, onda obratite pažnju na znojenje. Svi procesi u telu koji utiču na endokrini sistem mogu da izazovu pojačano znojenje. Upravo se to događa većini žena koje ulaze u menopauzu i bore se s valunzima.

Slična stvar se događa i na početku trudnoće. Tada hormonalne promene uzrokuju promenu u "termostatu" mozga, zbog kojih vrućinu možete osećati čak i u klimatizovanim prostorijama i pojačano se znojiti.

(Informer)

BONUS VIDEO:

UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SNIMAK JE HIT: Došao u Ameriku iz Bosne, a na ulici zatekao simbog bivše Juge (VIDEO)