OPREZNO NA VRUĆINAMA: I pupak može da se inficira

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

04. 08. 2023. u 13:00

GOJAZNOST udružena sa pojačanim znojenjem neretko može da uzrokuje upalu pupka. Ovo bolno stanje ponekada mora hirurški da se sanira, a ukoliko se često dešava leči se antibioticima.

ОПРЕЗНО НА ВРУЋИНАМА: И пупак може да се инфицира

Foto Shutterstock

Doktor Dragan Gunjić, hirurg kaže da je upala pupka kod odraslih najčešće rezultat infekcije unutar kožnog nabora, mikroorganizmima koji inače normalno nastanjuju kožu

- Predispozicija za ovakvu infekciju je na prvom mestu gojaznost, ali i "dubok" pupak, strano telo u pupku, loša higijena ili upala korena dlake.

Simptomi upaljenog pupka su crvenilo, otok i neretko curenje gnojnog sadržaja.

- Infekcija pupka leči se pre svega otklanjanjem uzroka, odnosno dobrom toaletom, a ponekad je neophodan i mali rez kako bi se evakuisao gnoj - kaže dr Gunjić. - U slučajevima upornih infekcija neophodno je uzeti bris i uvesti antibiotsku terapiju.

Naš sagovornik napominje da pored uobičajenih uzroka, upala pupka u retkim slučajevima može da bude uzrokovana neobliterisanim embriološkim vezama creva ili mokraćne bešike sa pupkom:

- U ovakvim situacijama mogu se formirati veće gnojne kolekcije unutar trbušnog zida koje zahtevaju dodatnu dijagnostiku ultrazvukom i skenerom, hirurško lečenje, a ponekad mogu predstavljati i po život ugrožavajuća stanja ukoliko se infekcija proširi duž fascijalnih omotača mišića trbušnog zida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini