MRŠAVITE OPREZNO: Upozorenje stručnjaka - U šestoj deceniji ne držite stroge dijete

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

03. 07. 2023. u 19:00

POVREMENI gubitak suvišnih kilograma, pa ponovno gojenje za mnoge, pre svega žene, je začarani krug u kome se vrte dugi niz godina.

МРШАВИТЕ ОПРЕЗНО: Упозорење стручњака - У шестој деценији не држите строге дијете

Foto Shutterstock

Njihovo odricanje od hrane je hronično, neprestano su na dijeti, a rezultati kada se ostvare istom brzinom se i izmaknu. U intervjuu za "Novosti" profesor dr Snežana Polovina, endokrinolog i viši naučni savetnik Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da nije dobro "stalno biti na dijeti" odnosno periodično se gojiti i mršaviti:

- Naše telo reaguje na svaku promenu. Ako promena nastaje naglo, kao što je smanjenje masnog tkiva za kratko vreme, pokreću se odbrambeni mehanizmi koji usporavaju dalji gubitak energetskih rezervi i pokušavaju da ga ih nadoknade, a potom i da naprave veću rezervu masti od početne, za slučaj ponovnog smanjenja masnih rezervi tela. Povećava se lučenje hormona gladi, smanjuju se hormoni sitosti i usporava se metabolizam. To se zove metabolička adaptacija. Postepno se povećavaju zalihe masti ali se metabolizam ne ubrzava. Svaki put kad mršavimo za kratko vreme, usporava se metabolizam. Ovo je razlog zašto nisu dobre "brze" dijete. Mogu da budu efikasne na kratke staze, sa dugotrajnim nepovoljnim posledicama za metabolizam.

* Kako onda oslabiti?

- Lečenje gojaznosti ne podrazumeva prosto smanjenje telesne mase. Gojaznost je složeno, multifaktorijalno, progresivno, rekurentno i hronično oboljenje. Odabir terapije zavisi od uzroka, stepena gojaznosti, psihosocijalnih elemenata, porodičnog okruženja, postojanja drugih bolesti i bolesti proisteklih iz gojaznosti. Prvi korak u lečenju je izbalansirana ishrana. To je u početku 500 do 1.000 kalorija dnevno manje u odnosu na to koliko je ta osoba unosila pre početka dijetoterapije.

* A šta bi trebalo da se jede?

- Sastav obroka trebalo bi da zadovolji sve hranljive i energetske karakteristike, za šta je neophodna konsultacija dijetologa ili nutricioniste. Bitni su i dovoljan unos tečnosti od 30 ml po kilogramu telesne mase i svakodnevna, umerena, fizička aktivnost. Cilj je smanjenje oko pet odsto telesne mase za tri meseca lečenja gojaznosti, što se većini osoba sa gojaznošću čini nedovoljno, ali je to za godinu dana 20 odsto od početne težine, a to je već značajno smanjenje. Istraživanja pokazuju da je za poboljšanje većine pridruženih bolesti dovoljno smanjenje telesne mase od pet do 10 odsto.

RAVNOTEŽA

* Kakva ishrana je ključna za smanjenje telesne težine?

- Ako se ravnoteža poremetila i postali smo gojazni, ono što jedemo treba da je hranljivo, da obezbedi dovoljno energije da utoli glad ali ipak manje od količine koju smo unosili dok smo povećavali težinu. Izbalansirani obroci će nam omogućiti da period mršavljenja bude manje traumatičan, a kretanje da održavamo gipkost tela i da potrošimo višak unete energije i da se uspostavi ravnoteža u telu. Kad je sve to nedovoljno, postoje lekovi i hirurško lečenje gojaznosti, o čemu treba da razgovarate sa lekarom.

* Zašto žene posle pedesete godine života ne bi trebalo da drže restriktivne dijete, odnosno zašto nije preporučljivo u starosti gubiti telesnu masu?

- Priroda priprema naše telo za svaku programiranu funkciju tokom života. Tako priprema i organizam žene za menopauzu, period u kome, zbog prestanka lučenja estrogena u jajnicima, kosti postaju krtije, krvni sudovi manje elastični, prestaje stvaranje mišićne mase, masti u krvi koje izazivaju aterosklerozu se povećavaju i organizam brže stari. U petoj deceniji života počinje usporavanje metabolizma i povećanje telesne mase od pola do kilogram godišnje, kako bi se u tom dodatnom masnom tkivu, koje se karakteristično raspoređuje u predelu slabina i struka, nakon prestanka rada jajnika, još jedno vreme stvarali estrogeni i zaštitili organizam od ubrzanog starenja.

FOTO: Arhiva novosti

Dr Snežana Polovina

* Šta se dešava ako se baš u ovom životnom ciklusu mršavi?

- Ako se u periodu kad organizam više nema sposobnost da sintetiše nove mišiće, značajnije smanji telesna masa, osim masti, izgubiće se i mišići, koji su inače jedni od najvećih potrošača enargije i omogućavaju pokretljivost. Smanjeno kretanje i manja energetska potrošnja ponovo će da dovedu do povećanja telesne mase, ali ovaj put će se samo nagomilavati masti i nastaće sarkopenična gojaznost, stanje u kome se javlja sklonost padovima, prelomima, metaboličkim i kardiovaskularnim bolestima. Slična je situacija i sa muškarcima starije životne dobi, kod kojih se smanjuje koncentracija testosterona, koji je anabolik i čija manja koncentracija takođe podstiče sarkopeničnu gojaznost.

* Istraživanja pokazuju da ima ljudi koji imaju prekomernu telesnu težinu pa čak i prvi stepen gojaznosti, ali su metaboločki zdravi? Treba li slabiti u tom slučaju?

- Trebalo bi težiti ka normalizaciji telesne mase i kada su osobe metabolički zdrave. Jer, pojam metabolički zdrave gojazne osobe je upitan, s obzirom na to da se istraživanjem došlo do saznanja da i kod tih osoba postoji određeni stepen upale u masnom tkivu koja će vremenom uticati na pojavu metaboličkih oboljenja ili bolesti koštano-zglobnog sistema. Osobe sa gojaznošću koje imaju naslednu sklonost ka metaboličkim bolestima će ranije da obole od tih bolesti od onih koje nemaju porodično opterećenje za tu vrstu oboljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!