LEK IZ PRIRODE: Čaj od korena koprive dobar za prostatu

I. Kovačić

02. 06. 2023. u 17:00

KOPRIVA koje u ovo doba godine ima u izobilju svojevrsna je hrana i lek.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Чај од корена коприве добар за простату

Foto Shutterstock

Farmaceutkinja Nikolina Skorupan, iz Farmaceutske komore Srbije, kaže da bi list koprive trebalo da uvrste u ishranu svi koji žele da smanje telesnu masu, imaju problema sa anemijom usled nedostatka gvožđa, kao i žene u menopauzi.

- List koprive trebalo bi da se bere pre cvetanja biljke, sa rukavicama - kaže naša sagovornica. - A pre upotrebe u ishrani list mora termički da se obradi.

Kada je reč o uticaju koprive na bolji fizički izgled, ona ima brojne prednosti.

- Sapuni, šamponi, kreme za lice i drugi kozmetički proizvodi na bazi koprive zbog visokog sadržaja sumpora, silicijuma, vitamina A i još nekih vitamina i minerala, deluju blagotvorno kod problema sa suvom kožom i ekcemom, peruti, aknama, seborejom ili opadanjem kose - kaže Skorupan.

U apotekama se mogu pronaći čajevi od lista, korena ili ploda koprive i svaki od njih se koristi u različite svrhe.

- Čaj ili kapi od lista koprive deluju blagotvorno kod obilnih menstrualnih krvarenja, krvarenja iz hemoroida, upale mokraćne bešike, povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa šećera u krvi, reumatskih bolova i pojačanog zadržavanja vode u organizmu i za detoksikaciju - kaže Nikolina Skorupan.

Čaj od korena koprive ublažava tegobe sa mokrenjem kod muškaraca sa uvećanom prostatom, dok čaj od ploda koprive doprinosi snižavanju povišenih masnoća u krvi.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NJEGOVI RODITELJI CRVENE KAD GOD ME SRETNU Čačanin posle svadbe zvao sve goste - otkrio ko mu je podvalio