KRAGNA DA RASTERETITE VRAT: Pomagala deo ortopedske terapije

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

06. 06. 2023. u 12:00

JEDNA od često primenjivanih terapija u patologiji kičmenog stuba jeste i nošenje kragne.

КРАГНА ДА РАСТЕРЕТИТЕ ВРАТ: Помагала део ортопедске терапије

Foto: Shutterstock

Pacijenti su često u zabludi da kragnu moraju da nose da bi potpuno "ukočili" vrat, a istina je da ona u stvari služi da rastereti vratni deo kičme kako bi se koštane i mekotkivne strukture oporavile.

Doktor Milan Mirković, sa Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Instituta "Banjica", kaže da je nošenje kragne veoma često jedino oružje u borbi protiv različitih tegoba sa vratnom kičmom:

- Međutim, ova terapija može da bude i kontraproduktivna ako se nestručno i neadekvatno primenjuje. Mora da postojati pravilna indikacija za postavljanje i dužinu nošenja i zbog toga mora biti ordinirana od strane stručnjaka.

Prema rečima dr Mirkovića ova vrsta imobilizacije najviše je rasprostranjena i primenjuje se kod mekotkivnih povreda vratne kičme, tortikolisa, degenerativnih bolnih stanja vratne kičme i blaže cervikalne diskopatije.

Pored meke kragne podjednako često se za terapiju propisuje i čvršća cervikalna ortoza.

- Takva imobilizacija napravljena je od čvršćih materijala i sastoji se od prednjeg i zadnjeg dela povezanih trakom - kaže dr Mirković. - Njena uloga je da onemogući pokrete u vratu do oporavka. Ova imobilizacija koristi se kod težih oblika cervikalne diskopatije, preloma i dislokacija vratnih pršljenova, nakon operacija vratne kičme i preloma uzrokovanih patološkim oboljenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri