UMORNI STE I DEPRESIVNI? Proverite da nemate anemiju, pa manjak gvožđa umanjite - ishranom (JELOVNIK)
ANEMIJA usled nedostatka gvožđa jedno je od najčešćih stanja narušenog zdravlja. Pacijenti sa ovom dijagnozom najčešće pate od umora, pospanosti, depresije, stresa, lošeg stanja kože, kose i noktiju.
Foto shutterstock.com
Mnogo ozbiljniji problem je što istovremeno nedostatak gvožđa uzrokuje manju otpornost na infekcije i slabi funkcija čišćenja jetre, a povećavaju se i rizici pojave bolesti povezanih sa srcem, krvnim sudovima i nervnim sistemom. Pored preparata za nadoknadu gvožđa osnova terapije anemije je odgovarajuća ishrana.
Da biste pomogli telu da nadoknadi gvožđe trebalo bi da jedete crveno meso (govedina, jagnjetina, nemasna svinjetina, piletina), iznutrice (pileća, svinjska i goveđa džigerica, srca, jezici), orašaste plodove i mahunarke (kikiriki, pistaći, bademi, sočiva i grašak), povrće, žitarice, voće i suvo voće.
Preporuka je da se u vidu suplemenata uzimaju i vitamini C, B i A, i minerali bakar i cink jer su potrebni za apsorpciju gvožđa. Kakao, čaj i kafu smanjite na minimum, a u potpunosti ograničite alkohol i gazirana pića. Ne konzumirajte mast, margarin, pekarske proizvode, konzervisanu hranu i kobasice. Hranu nikako ne bi trebalo pržiti, a dnevno bi trebalo popiti najmanje dve litre vode i smanjiti so u ishrani.
Evo primera jelovnika za radnu nedelju:
Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: dve kriške integralnog hleba sa sirnim namazom, šunkom sveže isceđenim sokom od pomorandže
ručak: tanjir juneće čorbe i dinstana džigerica sa crnim lukom i jabukama
užina: ananas ili kivi ili salata od ananasa i kivija
večera: integralni pirinač i piletina na žaru
Foto: Shutterstock
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa suvim grožđem, bananom i jogurtom
ručak: svinjske šnicle, pire krompir i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
užina: pomorandža
večera: španska pita i kisleo mleko
Foto Shutterstock
Sreda
doručak: dva barena jaja, presna crvena paprika, dve kriške integralnog hleba i 50 g nemasnog sira
ručak: grašak sa piletinom i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
užina: šaka badema
večera: domaća pašteta od džigerice, integralni hleb i sveže ceđen sok od pomorandže ili limunada sa kašikom meda
Foto: Free Images Pixabay
Četvrtak
doručak: omlet sa prazilukom od dva jaja pržen na vrlo malo masti, dve kriške integralnog hleba
ručak: krem čorba od brokolija, krompira i piletine, riba na žaru i integralni pirinač
užina: šaka neslanog kikirikija
večera: makarone sa sirom
Foto: Free Images Pixabay
Petak
doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim suvim smokvama, bademima i jogurtom
ručak: pasulj i salata od pečenih paprika začinjena belim lukom
užina: šaka oraha
večera: voćna slata zaslađena medom
Preporučujemo
SEDAM UZORKA VISOKOG HOLESTEROLA: Uz promene životnih navika sačuvajte zdravlje
22. 02. 2023. u 14:55
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)