SEDAM UZORKA VISOKOG HOLESTEROLA: Uz promene životnih navika sačuvajte zdravlje

I. K.

22. 02. 2023. u 14:55

KADA se postavi dijagnoza visokog holesterola, mnogi se zapitaju otkud ovakav nalaz.

СЕДАМ УЗОРКА ВИСОКОГ ХОЛЕСТЕРОЛА: Уз промене животних навика сачувајте здравље

Foto Shutterstock

Prvo se, obično, pomisli na prevelik unos masnoća, ali činjenica je i da je ovaj simptom narušenog zdravlja u mnogim slučajevima nasledan. Međutim, do poremećaja ove vrste masnoća u krvi mogu da dovedu i brojni drugi uzroci.

Ohrabruje činjenica da se danas povišen holesterol efikasno leči zahvaljujući dobroj dijagnostici. Naime, na osnovu savremenih analiza moguće je da se utvrdi da li se ove masnoće u krvi stvaraju usled toga što se holesterol u organizmu povećano stvara zbog genetike ili se pojačano preuzima iz hrane.

Ukoliko je uzrok genetika, neophodna je terapija lekovima, dok u drugom slučaju pomaže samo pravilan odabir namirnica. Ovo su neki od mogućih uzroka povišenog holesterola:

Keto dijeta

Ljudi koji imaju visok holesterol trebalo bi da izbegavaju keto dijetu, odnosno dijetu sa visokim udelom proteina, a sa malo ugljenih hidrata, koja se reklamira kao odlična za gubitak težine. Preopterećenje ishrane proteinima, odnosno mesom može da poveća unos zasićenih masti, što može da poveća nivo holesterola.

Foto: Shutterstock

Brza hrana

Kada jedete po restoranima i kioscima brze hrane, ne možete da kontrolišete u potpunosti svoju ishranu. Čak i ako pokušavate da napravite zdrav izbor, ne znate kako je hrana spremljena niti koji se sastojci tačno koriste. Najlakši način da se pridržavate ishrane zdrave za srce je da sami pripremite hranu.

Foto Shutterstock

Nedovoljno aktivnosti

Iako je svaka fizička aktivnost dobra, aerobne ili kardiovaskularne vežbe dokazano pomažu u snižavanju LDL i povećanju HDL holesterola. Zato umesto statičnih vežbi, razmislite o hodanju, vožnji bicikla, plivanju, plesu ili drugim kardio aktivnostima koje možete raditi umerenim intenzitetom.

Foto Shutterstock

I lekovi podižu nivo masti

Određeni lekovi - uključujući steroide, retinoide i progestin - koji se koriste za lečenje drugih stanja, mogu da povećaju nivo holesterola. Zato vaš lekar mora da zna koje sve lekove uzimate. Možda postoje alternativni tretmani koji neće uticati na holesterol.

FOTO: Predrag Mitić

Previše alkohola

Ako ne možete potpuno da se odreknete alkohola, bar ga unosite umereno. Previše alkohola može povećati holesterol i trigliceride, kao i da poveća telesnu težinu. Preporučuje se da muškarci ne piju više od dva pića dnevno, a žene jedno.

 

 

Ne uzimate statine kako je propisano

Statini su imali ogroman uticaj na spasavanje života. Ali, da bi bili efikasni, moraju se uzeti tačno onako kako je propisano. Pobrinite se da znate kada ih uzimate i u kojoj dozi, a farmaceuti mogu da odgovore na sva vaša pitanja.

Foto Shutterstock

Oslanjate se samo na lekove

Studija objavljena u februaru 2020. u časopisu Američkog udruženja za srce otkrila je da pacijenti sa visokim holesterolom imaju tendenciju da dobiju više na težini i da manje vežbaju kada im se prepišu statini. Iako su statini i drugi lekovi za snižavanje holesterola veoma efikasni, nije zamišljeno da budu jedini način za regulisanje visokog holesterola. Ako vam je potrebna pomoć oko promene načina života, potražite savete stručnjaka za ishranu.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)