ŠEST SIGNALA UKAZUJU NA NEDOSTATAK VITAMINA D: Nikako ne zanemarujte simptome na koje malo ko obraća pažnju

Novosti online

20. 02. 2023. u 14:53

NEDOSTATAK vitamina D može da napravi pravi haos u organizmu. Stručnjaci kažu da je ovaj vitamin neophodan kako bismo sprečili mentalne patologije, onkološke probleme, kardiovaskularne i autoimune bolesti.

ШЕСТ СИГНАЛА УКАЗУЈУ НА НЕДОСТАТАК ВИТАМИНА Д: Никако не занемарујте симптоме на које мало ко обраћа пажњу

Foto Shutterstock

Vitamin D prirodnim putem u organizam možemo uneti preko sunčeve energije, ali to je toliko mala količina da je i svakodnevno sunčanje ne može nadomestiti. U stvari, ovo je neka vrsta hormona-steroida, koji telo ne dobija iz hrane, već kao rezultat reakcije koja se javlja pod uticajem ultraljubičastog zračenja.

Istraživanje je potvrdilo da polovina dece mlađe od pet godina i 70 odsto dece od šest do 11 godina imaju nizak ili veoma nizak nivo ovog vitamina. Naučnici koji se bave ovim problemom tvrde da ovaj problem preti 50 % svetske populacije, piše Econet.

Stariji ljudi pate od nedostatka vitamina D ne samo zato što zanemaruju sunčanje, već i zato što se njegova proizvodnja jednostavno smanjuje sa godinama. Posle 70 godina, smanjenje produktivnosti dostiže 30% u poređenju sa mlađim organizmima.

Ovo su znaci nedostatka vitamina D:

1. Skloni ste depresiji i promenama raspoloženja.

2. Imate više od 50 godina.

3. Gojazni ste ili imate veliku mišićnu masu.

4. Bolovi u leđima i kostima.

5. Znojenje kože glave.

6. Bolesti creva.

Foto: Shutterstock

Kako nedostatak vitamnima D utiče na organizam?

Naučnici su došli do saznanja, čiju potvrdu traže i novim istraživanjima, da vitamin D može da leči ili čak spreči da se zarazimo nekim virusima. Jedna studija je pokazala da je uzimanje kapi vitamina D u zimskom periodu pomoglo u smanjenju broja školske dece koja su dobila grip. Dovoljne količine ovog vitamina važan su deo zdravog imunološkog sistema. Telo neće biti u stanju da se dobro bori protiv bakterija, ako nema dovoljno vitamina D.

Takođe, neke studije pokazuju da vitamin D može da smanji šanse od obolevanja od multiple skleroze. To je bolest u kojoj naš imuni sistem napada centralni nervni sistem. Neke studije pokazuju da vitamin D može olakšati simptome ove bolesti kod onih koji je imaju ili čak usporiti njen razvoj.

Pored toga, ne postoji čvrst dokaz da vitamin D i njegovi suplmenti smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara, ali postoji nada da bi to moglo da spreči bolesti srca. Ova veza vitamina D i smanjenja rizika od bolesti srca se uveliko i dalje istražuje.

Foto Shutterstock

Koliko vam je vitamina D potrebno da biste bili zdravi?

Kada je reč o njegovoj količini u organizmu, već je svima postalo jasno da njegov nivo treba da bude optimalan i to je čisto individualno. Stoga, svake godine istraživači podižu ovaj nivo.

Procenjuje se da je nivo vitamina kod zdrave osobe koja prima mnogo ultraljubičastog zračenja 50-70 ng/ml. A ako ste češće pod suncem, onda nećete morati da uzimate dodatne vitaminske dodatke.

Foto Shutterstock

Kako možete znati da li vaše telo dobija dovoljno vitamina D?

Da biste to uradili, potrebno je dva puta godišnje da uradite analizu krvi koju može da uradi skoro svaki lekar.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

(Kurir.Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju