TINKTURA KOD NESANICE, OBLOG PROTIV KAŠLJA: Muskatni oraščić pomoć kod zubobolje, gasova i nadutosti

Novosti online

09. 02. 2023. u 16:44

MUSKATNI oraščić sadrži veliku količinu minerala među kojima su najvažniji kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, mangan, magnezijum, folati i cink.

ТИНКТУРА КОД НЕСАНИЦЕ, ОБЛОГ ПРОТИВ КАШЉА: Мускатни орашчић помоћ код зубобоље, гасова и надутости

Foto: Shutterstock

Ima izuzetno jako antioksidativno dejstvo. Takođe, obiluje vitaminima B kompleksa, vitaminom C i A, kao i folnom kiselinom. Pored toga, sadrži flavonoide, iboflavin, niacin i beta karoten. Obiluje biljnim vlaknima koja su značajna za dobro varenje, ali i biljnim uljima kakva su miristicin, elemicin, eugenol i safrol.

Ona mu daju slatkoću. Isparljiva ulja koja se nalaze u muškatnom oraščiću su pinen, kamfen, dipenten, cineol, linalol i sabinen. Sve ove supstance su korisne za naše opšte zdravlje.

Kod kojih stanja pomaže muškatni oraščić

Kineska i ajurvedska medicina koriste ovaj začin još od davnina prvenstveno za probleme sa varenjem, nadimanjem i neurološkim sistemom. Budući da sadrži veliku količinu kalijuma, dobar je za zdravije srce kao i regulaciju visokog krvnog pritiska. Istraživanja kažu da daje dobre rezultate i poboljšava stanje kod gljivičnih infekcija i depresije.

Poseduje i afrodizijačka svojstva. Eugenol koji se nalazi u muškatnom oraščiću može da pomogne i u ublažavanju bolova, recimo, kada nas boli zub, ali i kod nekih ozbiljnijih stanja, u slučaju bola u zglobovima i mišićima.

 

Foto: Free Images Pixabay

Najjače deluje na digestivni trakt

Ipak, njegova korisna svojstva najjača su kod problema digestivnog trakta. Ima uticaj na bolju probavu, smanjenje gasova i nadutosti, kao i kod gastritisa. Inače, dobro ga je za ove probleme kombinovati sa medom. Ako se uzima u malim količinama, može da prevenira nastanak Alchajmerove bolesti i drugih problema sa kognitivnim zdravljem. Rastvor pomaže i kod lošeg zadaha. Muškatni oraščić je i odlično sredstvo za detoks organizma.

PROTIV NESANICE

Za lečenje nesanice u šolji vruće vode potrebno je napraviti tinkturu tako što se pomeša decilitar 70-postototnog alkohola sa kašičicom mlevenog muškatnog oraščića. Deset kapi tinkture pre spavanja riješit će nesanicu.

Predlozi za konzumiranje

Ako ga dodajete kao začin slanim ili slatkim jelima, neka to bude prstohvat, ili najviše pola kašičice. Dobićete željenu finu aromu. U kombinaciji sa sojinim mlekom, pomaže kod problema sa probavom. U šolju sojinog mleka dodajte pola kašičice praha muškatnog oraščića i popijte ujutru na prazan želudac. Nakon toga obavezno doručkujte.

Zdrav napitak možete napraviti tako što ćete šolju bademovog, ovsenog ili kokosovog mleka zagrejati i dodati jednu kašičicu muškatnog oraščića. Ako dodate kakao prah, dobićete ukusnu vitaminsku i mineralnu bombu. U kilogram livadskog meda dodajte dve kašike muškatnog oraščića, dobro sjedinite i imaćete domaći preparat koji je odličan za imunitet.

Foto: Free Images Pixabay

Koje osobe ne bi trebalo da ga koriste i kakva su neželjena dejstva

Ako se uzima u većim količinama, zbog prisustva miristicina, može da ima negativne efekte na zdravlje. Sa muškatnim oraščićem ne bi trebalo, iako se preporučuju male količine i za njih, da eksperimentišu trudnice i dojilje. Prekomerna upotreba može da izazove tahikardije, lošu koncentraciju, halucinacije, pa čak i neželjena nekontrolisana ponašanja. U ekstremnim slučajevima može da dođe čak i do trovanja sa smrtnim ishodom.

PROTIV KAŠLjA

Bolovi i "grebanje" u grlu, kao i uporan kašalj, uspešno može da ublaži muskatni oraščić. Meku pamučnu krpu najpre dobro namažite vazelinom i po njemu pospite kašičicu narendanog oraščića. Ovaj oblog pre spavanja stavite na vrat ili grudi, uvijte šalom ili maramom i ostavite preko noći. Posle nekoliko tretmana tegobe bi trebalo da prestanu. (I.K.)

Uznemirenost i razdražljivost kao i jake glavobolje takođe mogu da se jave kao posledica. Mnogi ovaj začin koriste i kao opijat, što može da izazove i druge loše nuspojave. Kao i u svemu ostalom, ključ je u umerenosti – ako se koristi u malim količinama, muškatni oraščić je zdrav, koristan i ukusan dodatak ishrani. I zdrave i bolesne osobe nikako ne bi trebalo da koriste više od kašičice dnevno. 

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!