AFRODIZIJAK, ZAČIN I LEK: Probajte kapar – biljku koja je spasla Zid plača

V. N.

29. 01. 2023. u 10:50

KAPAR je začin poznat još iz antičkih vremena, a pripisuju mu se kako lekovita tako i afrodizijačka svojstva.

АФРОДИЗИЈАК, ЗАЧИН И ЛЕК: Пробајте капар – биљку која је спасла Зид плача

Foto: Shutterstock

Kapari su u davna vremena bili sastavni deo narodne medicine i njima su se lečile mnoge bolesti i stanja, na prvom mestu anemija, artritis i giht. Često su se upotrebljavali i protiv nadutosti, s verovalo se da jetru i bubrege štiti od raznih obolenja.

Moderna istraživanja su potvrdila antioksidantska svojstva kapara zbog udela polifenola, posebno bioflavonoida, a dokazano je da preventivno deluju na bolesti kardiovaskularnog sistema i kancerogenih obolenja.

Njegova aromatična svojstva su sadržana u cvetnim pupoljcima. Sadrži vitamin A, kao i vitamine C i B. Bogat je mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i fosfor. U narodnoj medicini se preparati od kapra koriste za lečenje proširenih vena i drugih problema vezanih za cirkulaciju krvi. Kapar stimuliše apetit i varenje, istovremeno smanjujući nadutost. Eterična ulja se koriste za masažu. Dobijanje esencije iz korena svoju primenu nalazi kod čireva.

Foto: Free Images Pixabay

 

Ako ste se pitali šta je kapar verovatno ćete čuti da je u pitanju prirodni lek za alergije. Kapar ima veliku moć u zaštiti tela od alergena (polen i prašina). Njegovi aktivni sastojci se koriste za dobijanje leka kojim se mogu redukovati najčešći simptomi alergija.

Bobice, odnosno neotvoreni cvetni pupoljci , smatraju se idealnim i za ublažavanje reumatskih bolova. Takođe, pripisuje im se i blagotvorno dejstvo na bubrege. Naučnici su nedavno potvrdili da obiluje biljnim sterolima koji sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova jer snižavaju loš holesterol u krvi.

Foto: Free Images Pixabay

Za kapar se vezuje i legenda koja kaže da se u vreme kada su Rimljani napali Jerusalim tamo našao dečak po imenu Tsalaf koji je stajao na zapadnom zidu i gađao Rimljane strelicama da ne bi ušli u grad. Rimljani su odlučili da u grad uđu sa severne strane i ostali su zapanjeni kad su videli da su se borili protiv samo jednog malog dečaka. Prema verovanju, pre nego su rimske strele pogodile dečaka, on se pretvorio u biljku kapar čije trnje je ubolo rimske vojnike, oni su popadali i tako je zapadni zid Jerusalima ostao netaknut. Upravo taj zid danas poznajemo i kao Zid plača kojeg svake godine posete milioni hodočasnika.

BONUS VIDEO - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)