ZA KOŽU NEVEN, TIMIJAN ZA KAŠALJ I BRONHITIS: Sedam biljaka za kućnu apoteku, ozdravite na prirodan način

V. N.

22. 01. 2023. u 12:07

SVAKA kućna apoteka trebalo bi da sadrži i lekovito bilje.

ЗА КОЖУ НЕВЕН, ТИМИЈАН ЗА КАШАЉ И БРОНХИТИС: Седам биљака за кућну апотеку, оздравите на природан начин

Foto: Shutterstock

Ono je najprirodniji način da se prevaziđu mnoge zdravstvene tegobe. Bilo da sami uzgajate lekovite trave, ili da ih kupujete u apoteci ili kod proverenih travara, ovo su biljke koje bi obavezno trebalo da imate u kući. To je naročitu važno u sezoni infekcija, kada topla šolja biljnog čaja može da vam pomogne da prodišete ili da umiri upaljeno grlo.

Nana

Šolja čaja od šake listova nane umiruje nervozan stomak, olakšava bol ili smanjuje gasove. Kada krenete na put, ponesite sa sobom i nekoliko grančica nane. Mirišite ih povremeno da sprečite mučninu i povraćanje izazvane vožnjom. Obloga od lišća nane može da ublaži svrab ili peckanje usled alergija ili raznih upalnih stanja.


Timijan

Najbitnija upotreba timijana je kod infekcija respiratornog trakta. Ekstrakt timijana se uzima oralno da ublaži bronhitis, kongestiju grudi i hrapavog kašlja. Kašičica ekstrakta timijana smešana u istom odnosu sa medom, može da se daje podeljeno na doze i vrlo maloj deci.

Foto Shutterstock

Ruzmarin

Odavno se smatra da je ruzmarin dobar za pamćenje i da podstiče bolju memoriju, a odskora su i neke studije to potvrdile. Pokazalo se da karnozična kiselina iz ruzmarina sprečava oštećenje mozga i neurodegeneraciju hipokampusa indukovanu beta-amiloidnim peptidima. Ovi peptidi se javljaju kod Alchajmerove bolesti. Druga studija je potvrdila da ulje ruzmarina poboljšava kognitivne funkcije i usporava starenje mozga. Njegov potencijal u lečenju raka je takođe obećavajući.

 

Foto: Shutterstock

Kamilica

Kašika ili dve kamilice trebalo bi da umiri grčeve kod beba i da ublaži stomačne bolove kod male dece. Koristite je i za grgljanje da ublažite afte u ustima ili napravite kupku za kožu zahvaćenu ekcemom.

Foto: Free Images Pixabay

Neven

Nevenov cvet može da se primenjuje za lečenje gotovo svih problema sa kožom. Mogu se praviti obloge od latica za tretiranje opekotina od sunca ali i za čišćenje kože od akni i nečistoća. Može se koristiti kao antiseptik kod manjih posekotina i oštećenja kože. Zaustavlja krvarenja i smanjuje upalne procese na koži. Mnoge kreme za kožu sadrže ekstrakt nevena kao aktivnu supstancu.

 

Foto Shutterstock

 

Žalfija

Čaj od listova žalfije može da ublaži simptome povezane sa predmenstrualnim sindromom i menopauzom. Udisanje isparenja rastvora žalfije može olakšati respiratorne probleme, uključujući i astmu. Smanjuje preterano znojenje i lučenje pljuvačke.

Foto: Free Images Pixabay

Lavanda

Iskoristite najbolje od antiseptičkih i antibakterijskih svojstava lavande tako što ćete potopiti lavandu u vodu i koristiti je potom za umivanje lica ili oštećene kože. Može očistiti kožu od akni i ubrzati zaceljivanje rana.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)