SPREČITE KIČMU DA SE KRIVI: Uz vežbe za opuštanje leđa nema hroničnog bola

V. N.

07. 11. 2022. u 10:50

DA biste sprečili da se kičma krivi, što dovodi do bola, radite vežbe za relaksaciju leđnih mišića. Trebalo bi ih izvoditi svakodnevno da bi se osetio efekat.

СПРЕЧИТЕ КИЧМУ ДА СЕ КРИВИ: Уз вежбе за опуштање леђа нема хроничног бола

Foto Shutterstock

Ukoliko ste pasivni i prepuštate telesno zdravlje sticaju okolnosti, iskusićete pojavu hroničnog bola u leđima. Uzrok ovog stanja su loš položaj tela, predugo sedenje, ali i nedostatak sna i stres.

Da biste se oslobodili bola i izbegli da do njega dođe, savet je da tokom sedenja i stajanja često menjate položaj tela. Veoma važan korak je i smanjenje telesne težine, ukoliko je prekomerna.

Kad sedite, važno je da ste u pravilnom položaju. Monitor računara trebalo bi da je udaljen otprilike dužinu ruke. Prilikom sedenja kičma bi trebalo da stoji pravo, stopala celom dužinom da se oslanjaju na podlogu, a ruke savijene u laktovima pod uglom od 90 stepeni i položene na sto. Ovakav položaj pomaže pri smanjenju pojave bola ne samo u leđima, već i vratu i ramenima.

Evo koje vežbe mogu da vam pomognu da rasteretite mišiće leđa:

Savijanje i izvijanje

Kleknite na kolena i rukama se oslonite na pod. Dok udišete vazduh savijajte leđa ka dole, a pri izdisaju ih izvijajte nagore. Ponovite 10 puta.

Opružanje ruku

Kleknite na kolena i rukama se oslonite na pod. Udahnite, pa na izdisaj podižite ruke tako da budu opružene u ravni sa leđima, a karlicom težite ka petama. Ponovite sedam puta.

Foto Shutterstock

Luk

Oslanjajući se na dlanove i nožne prste, podignite telo gore i napravite leđima luk. Karlica bi trebalo da bude iznad glave. Zadržite se u tom položaju od 10 do 15 sekundi istežući leđa.

Kotrljanje

Sedite oslanjajući se rukama iza leđa. Noge su savijene. Iz tog položaja obgrlite noge, a zatim probajte da se kotrljate napred-nazad kao lopta.

Istezanje

Lezite na stomak i dlanovima se oslonite na pod. Udahnite, pa na izdisaj podižite gornji deo tela dok vam se ruke sasvim ne opruže. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 10 puta.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju