HRANOM UBLAŽITE REUMU: Dobar izbor namirnica može da olakša tegobe (JELOVNIK)

V. N.

04. 11. 2022. u 18:50

UMESTO da pijete lekove protiv bolova, kupujete steznike za kolena, utrljavate skupe gelove i izbegavate penjanje uz stepenice, reumatske bolove ublažite odgovarajućim načinom ishrane.

ХРАНОМ УБЛАЖИТЕ РЕУМУ: Добар избор намирница може да олакша тегобе (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Degenerativnim promenama na zglobovima, koje su neminovne sa starenjem, prija ishrana sa obiljem voća i povrća, koštunjavih plodova i semenki, vrlo malo masti i holesterola, svakodnevno pirinač ili kukuruz i probiotski jogurt.

Procenjuje se da u Srbiji jedna četvrtina stanovništva pati od neke vrste reumatskog oboljenja. Od tog broja 70 odsto je onih koji imaju staračku reumu, odnosno posledicu degenerativnih promena na zglobovima.

Ovim reumatičarima ne prija hrana koja sadrži gluten, kao ni ona koja ima previše šećera i soli, rafinisana ulja, i brojne industrijske namirnice poput grickalica, sosova, preliva...

Za obolele od reume nije dobro ni kravlje mleko iako je bogato kalcijumom. Za razliku od jogurta, mleko "zakiseljava" organizam i može da podstakne upalni proces na zglobovima. Ovo je primer jelovnika za radnu nedelju:

Ponedeljak

Doručak: dva barena jaja, kriška kukuruznog hleba, šolja jogurta i jedna sveža paprika

Užina: jabuka

Foto: Free Images Pixabay


Ručak: riba sa keljom i krompirom
Večera:  bareno povrće po želji i integralni pirinač

Utorak

Doručak: palenta sa dinstanim pečurkama

Užina: pomorandža
Ručak: grašak sa belim pilećim mesom
Večera: riba na roštilju i 100 g kuvanog pirinča

Sreda

Doručak: pirinčane pločice sa namazom od sitno seckane crvene paprike, peršuna, mladog sira začinjeno solju i maslinovim uljem

Užina: banana

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: boranija sa junećim mesom

Večera: parče projare i porcija salate od celera i zelene jabuke

Četvrtak

Doručak: kajgana od dva jaja, kriška kukuruznog hleba i salata od rendanog kupusa i šargerepe

Užina: dve mandarine

Foto Shutterstock

Ručak: čorba od brokolija sa pilećim mesom, krompir salata

Večera: dva parčeta projare sa suvim mesom i šolja jogurta

Petak

Doručak: projara sa namazom od mladog sira, belog luka i peršuna

Užina: jabuka
Ručak: teleća čorba i rižoto sa povrćem
Večera: kriška kukuruznog hleba i 60 g mladog sira, salata od kupusa

BONUS VESTI - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna