KAD SE PIJE RAKIJA, A KAD GAZIRANO? Gastroenterolog otkriva kod kojih tegoba šta da konzumiramo

I. Kovačić

05. 11. 2022. u 10:50

KADA se prejedu, ili pate od nadutosti i gasova, jedni posežu za gaziranim pićem, drugi za rakijom.

КАД СЕ ПИЈЕ РАКИЈА, А КАД ГАЗИРАНО? Гастроентеролог открива код којих тегоба шта да конзумирамо

Foto Shutterstock

Da li, i koja od ove dve grupe greši pokušavajući da sanira probleme sa varenjem bez tableta, razjašnjava dr Đorđe Kralj, sa gastroenterologije Kliničko-bolničkog centra Zvezdara:

- Čaša gaziranog napitka može da pomogne, a rakija se u takvom stanju nikako ne preporučuje - kaže doktor.

Za efikasnost gaziranog pića u slučaju problema sa stomakom zaslužne su kiseline koje sadrži:

- Ako napitak ima u sastavu ugljenu i fosfornu kiselinu, kao i kiseli pH od 2,6, to definitivno može da potpomogne želucu, pogotovu u varenju vlakana, dok sa druge strane, mehurići kao posledica gaziranosti samog pića mogu da otklone tegobe poput nadutosti - objašnjava dr Kralj.

Naš sagovornik kaže da je gazirano dobro i kada je reč o zastoju u radu creva, jer može da pomogne u varenju nakupljenih vlakana.

Foto Shutterstock

- Međutim, gazirano se ne preporučuje u slučaju dijareje, jer sadrži kofein koji ubrzava rad creva - kaže dr Kralj. - Iako su ovo dobre strane popularnog pića, kad je reč o tegobama sa varenjem, zbog njegovih drugih svojstava ne preporučuje se svakodnevna konzumacija.

Kada je o rakiji kao leku za stomak reč, situacija je potpuno drugačija.

- Ona se ne preporučuje, jer povećava kiselost u želucu, i dovodi do gastritisa - kaže naš sagovornik. - Tako da bi prilikom unosa rakije trebalo da se bude pažljiv, a pogotovu ujutru na prazan stomak.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANJE ORGANIZMA: Evo kako se pravi


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju