KAKO DA PREPOZNATE SIMPTOME MIOMA: Od 20 do čak 80 odsto žena ima bar jednu izraslinu na zidu materice

V. N.

03. 11. 2022. u 10:50

AMERIČKA studija pokazala je da polovina žena koja ima miom, odnosno benigni tumor na materici, nije svesna njegovog postojanja, dok druga polovina ima nespecifične bolove.

КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ СИМПТОМЕ МИОМА: Од 20 до чак 80 одсто жена има бар једну израслину на зиду материце

Foto Shutterstock

Prema rečima dr Tomasa Ruiza, ginekologa u Memorial Care Orange Coast centru u Kaliforniji, bol koji je uzrokovan miomima može da se manifestuje na mnogo različitih načina - od tupog pritiska do oštrog bola, pa sve do grčeva poput onih izazvanih menstruacijom. Zbog toga je teško prepoznati ili razlikovati ovaj bol od drugih stanja koja izazivaju slične vrste bola.

Istraživanja pokazuju da od 20 do 80 odsto žena ima bar jedan miom do 50. godine života. Još se ne zna precizno zašto se ove izrasline na zidovima materice razvijaju, ali je utvrđeno da su miomi učestaliji kod žena sa povišenim nivoima estrogena i progesterona.

Ove izrasline najčešće se otkriju na kontrolnim ginekološkim pregledima, ali bi na njih tebalo posumnjati ukoliko je prisutno nekoliko vrsta bolova u stomaku, za koje ginekolizi kažu da su posledica ovih tumorskih izraslna.

Karlica

Bolnica "Džon Hopkins" u svom istraživanju navodi da je bol u karlici jedan od primarnih simptoma koje žene sa miomima mogu da dožive. Takođe, mogu da osete tup pritisak u karlici ili primete bol koji zrači i žiga u drugim delovima tela. Često su miomi povezani sa simptomima karličnog pritiska, a ponekad je miom toliko veliki da zadire u druge organe i možda će žena osetiti bol i u nekim drugim delovima tela, poručuju stručnjaci.

Foto: Free Images Pixabay

Donji deo leđa

Neki miomi mogu da izazovu bol i u donjem delu leđa i u nogama, kažu istraživači iz "Mejo" klinike. To je zbog efekata koji se prenosi na druge organe - kada miomi narastu da budu dovoljno veliki pa mogu da sabiju nerve duž kičme i onda izazivaju bol u leđima i nogama.

Nadutost

Prema istraživanjima "Klivlend klinike", osećaj punoće ili pritiska u stomaku je uobičajen simptom mioma materice. U zavisnosti od lokacije, miomi mogu da izazovu i neprijatan pritisak na bešiku i creva.

Foto: Free Images Pixabay

Bol tokom seksualnog odnosa

Miomi mogu da izazovu bol tokom seksualnog odnosa. Prema istraživanju sa Univerzitata Kalifornije "San Francisko" ovaj bol može povremeno da se pojavi samo tokom seksualnih odnosa u određenim položajima. Miomi, takođe mogu da izazovu bol pre i tokom menstruacije. Ovi bolovi mogu da se jave kao tipični grčevi u materici povezani sa menstruacijom, ali mogu da traju duže ili da budu uporniji, ako žena ima miome.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)